Αλλαγές στην στρατιωτική θητεία: Αυτές είναι οι δύο βασικές κατευθύνσεις

Επιμέλεια: Newsroom
Αλλαγές στην στρατιωτική θητεία: Αυτές είναι οι δύο βασικές κατευθύνσεις
Μεγάλες αλλαγές προβλέπονται στην στρατιωτική θητεία.

Στις δύο βασικές κατευθύνσεις των αλλαγών στον στρατό που εξετάζει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρεται σε άρθρο του, με τίτλο «Ξανακερδίζοντας τον "χαμένο χρόνο" της στρατιωτικής θητείας», στο Flash.gr ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

Όπως υπογραμμίζει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, η πρώτη κατεύθυνση είναι «η συστηματική αξιοποίηση της τεχνοκρατικής και επιστημονικής εξειδίκευσης των στρατευσίμων για την απόκτηση αποτρεπτικών ικανοτήτων που θα βοηθήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις να κατανοήσουν την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των σύγχρονων στρατιωτικών συγκρούσεων σε πεδία και την άσκηση τους σε πεδία όπως η κυβερνοάμυνα και οι πληροφοριακές επιχειρήσεις».

Η δεύτερη βασική κατεύθυνση αφορά στην απόκτηση και ανάπτυξη «δεξιοτήτων την οποία οι στρατεύσιμοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν στην αγορά εργασίας με την ολοκλήρωση της θητείας».

Ειδικότερα, συμπληρώνει ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης, «ως προς τη δεύτερη κατεύθυνση, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης των Ενόπλων Δυνάμεων προσφέρουν ήδη σημαντικές ευκαιρίες για την αναβάθμιση δεξιοτήτων, την επανειδίκευση και την κατάρτιση των επαγγελματιών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η λειτουργία τους θα πρέπει να επεκταθεί και στους στρατεύσιμους σε μια σειρά από τομείς υποστήριξης, όπως η διοικητική μέριμνα, ο ανεφοδιασμός, τα οικονομικά, η υγειονομική περίθαλψη, η παροχή πρώτων βοηθειών».

 

«Ειδικότητες», σημειώνει, «όπως ο χειριστής μηχανημάτων έργου, ο βοηθός αναλυτή εργαστήριου τροφίμων, ο μάγειρας, ο ναυαγοσώστης, ο τεχνίτης τηλεπικοινωνιών, ο βοηθός φαρμακοποιού, ο διασώστης, ο αυτοδύτης έχουν σημαντική ζήτηση στην αγορά εργασίας και οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να δώσουν την ευκαιρία κυρίως στα νέα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν τα πρώτα τους εφόδια στην αγορά εργασίας με την απόκτηση γνώσεων και εμπειρίας». «Μέσα από μια διαδικασία που συνδυάζει την προσωπική επιθυμία για γνώση με τις επιχειρησιακές ανάγκες των μονάδων, με το πέρας της θητείας τους, ως πολίτες πλέον, οι στρατεύσιμοι θα διαθέτουν ένα έγκυρο πιστοποιητικό εκπαίδευσης και μια αντίστοιχη βεβαίωση εργασιακής εμπειρίας» τονίζει.

Πριν λίγο καιρό αλλαγές στη στρατιωτική θητεία είχε προαναγγέλλει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, απορρίπτοντας παράλληλα το μοντέλο του επαγγελματικού στρατού, ενώ σημειώνει πως ο χρόνος της θητείας δεν χρειάζεται να αλλάξει.