Ένταση στη δίκη για το Μάτι: «Είχε στενά δρομάκια – Για αυτό κάηκαν οι άνθρωποι» είπε ο Ψινάκης
Εκφράζοντας την οδύνη του για τον χαμό των ανθρώπων στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι ξεκίνησε την απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.
«Να εκφράσω την οδύνη μου για τον τραγικό τρόπο που πέθαναν οι άνθρωποι. Έχει αλλάξει η ζωή όλων των κατοίκων από εκείνη την ημέρα. Έχει αλλάξει η ζωή μας για πάντα», είπε στην αρχή της απολογίας του ο εκ των κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά.
Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών όπου εκδικάζεται η υπόθεση ξεκίνησε την απολογία του περιγράφοντας το όραμά του για τον Δήμο.
«Την άδεια μου δεν την παίρνω ποτέ Αύγουστο επειδή έχει μελτέμια. Μπήκα σε αυτήν την περιπέτεια να ασχοληθώ με το Δήμο γιατί ήξερα τις δυνατότητες του δήμου. Το brand name του είναι πολύ δυνατό. Μέσω της Μαραθώνιας κληρονομιάς μπορείς να επικοινωνήσεις τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο. Αυτό το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό μέχρι την τραγική εκείνη ημέρα», ανέφερε ο Ηλίας Ψινάκης και συμπλήρωσε πως όταν παρέλαβα το Δήμο «ήταν χωρίς υπηρεσίες, επιχειρησιακό σχεδιασμό και οικονομικό αρχείο, δεν υπήρχε τίποτα».
Την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς βρισκόταν εκτός Αττικής καθώς είπε ότι την άδειά του δεν την παίρνει Αύγουστο λόγω των μελτεμιών. Ενημερώθηκε για αυτή από τη γενική γραμματέα του Δήμου.
«Ήμουν μεσοπέλαγα όταν το έμαθα. Δυο τρόποι υπήρχαν να επιστρέψω. Δοκίμασα για ελικόπτερο αλλά δεν πετούσε τίποτα από Αθήνα λόγω καιρικών συνθηκών. Βρήκα ένα φουσκωτό και βρέθηκα στη Σέριφο γιατί έχει πια 10-11 μποφόρ. Τα ξημερώματα έφτασα Σούνιο και μετά στο Δήμο», είπε ο Ηλίας Ψινάκης.
«Αντίκρισα μια τραγική κατάσταση. Πήγα στο κέντρο επιχειρήσεων που είχε στηθεί. Από την προηγούμενη ημέρα επειδή έχει δοθεί βαθμός επικινδυνότητας 4 δεν έφυγε κανείς από το Δήμο, δεν υπάρχει ωράριο γιατί ο κίνδυνος φωτιάς είναι μεγάλος. Αν και ήμασταν ο τρίτος Δήμος στον οποίο έφτασε η φωτιά, είχαμε την Μαραθώνος που μέχρι τότε ήταν μια ισχυρή αντιπυρική ζώνη. Όμως η φωτιά έφευγε από κορυφή σε κορυφή», πρόσθεσε.
Ο κατηγορούμενος στη συνέχεια περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε για το καθάρισμα της επικίνδυνης ύλης στην περιοχή του Ματιού.
«Το Μάτι είναι δασική περιοχή. Οι κάτοικοι του Ματιού μου ζητούσαν να κόψει ο Δήμος πεύκα που ακουμπούσαν στις στέγες τους. Το δασαρχείο απαγορεύει να ακουμπήσουμε ούτε κλαδί και στέλναμε τα αιτήματα στο δασαρχείο», υπογράμμισε.
«Πάντα φοβόμασταν το Μάτι και το δάσος του Σχοινιά. Η πρώτη παράλειψη είναι οι καθαρισμοί. Οι καθαρισμοί ήταν μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν είχαμε οχήματα. Φτιάξαμε στόλο. Οι κάτοικοι κλάδευαν και τα έβαζαν δίπλα από το οικόπεδο, αλλά εμείς είχαμε τον τρόπο και τα μαζεύαμε», πρόσθεσε.
Άλλωστε όπως εξήγησε «επενδύσεις δε θα μπορούσαν να γίνουν αν οι κάτοικοι δεν ήταν ασφαλείς, ο Δήμος δεν ήταν φροντισμένος και υπήρχε σκουπιδαριό.
Είχαμε και την άνοιξη ημιμαραθώνιο και τον Μαραθώνιο αργότερα όποτε τα φτιάχναμε όλα. Ήταν αναξιοπρεπές να μην είναι καθαρά και φροντισμένα. Ανάλογα με τα οικονομικά μας παίρναμε και ιδιώτες για να μαζεύουν. Κάποιες φορές ζητήσαμε και βοήθεια από στρατό», είπε και συμπλήρωσε: «Συγγνώμη που μιλάω απλά, αλλά έτσι μπορώ να μιλήσω καλύτερα, δεν είμαι σαν την κυρία Δούρου με τους νόμους κι αυτά».
Για την οργανωμένη απομάκρυνση που δεν έγινε και ο Ηλίας Ψινάκης «έδειξε» την πυροσβεστική.
«Την απομάκρυνση των πολιτών την έχει η πυροσβεστική. Δε μπορεί ο Δήμαρχος και στη συγκεκριμένη περίπτωση η περιφέρεια επειδή ήταν πολλοί Δήμοι. Δεν μπορείς να πάρεις χωρίς τεχνογνωσία και μέσα να πάρεις τους πολίτες. Δεν είχαμε ούτε προφορική εισήγηση από κανένα! Μας ζητήθηκαν δυο λεωφορεία να αδειάσει ένα γηροκομείο. Ότι ζητήθηκε έγινε αμέσως. Στην Κινέτα είχαν άλλη εισήγηση και την αδειάσανε», είπε.
Προέδρος: Είχατε κάνει ασκήσεις πολιτικής προστασίας;
Ψινάκης: Άσκηση γινόταν πρακτικά. Είχαμε 40 πυρκαγιές εκείνο το καλοκαίρι μετά το Μάτι.
Πρόεδρος: Υπήρχε όργανο του δήμου που επόπτευε την περιοχή για καθαρισμούς;
Ψινάκης: Είχαμε 24 ώρες το 24ωρο το καλοκαίρι γιατί ερχόταν πολύς κόσμος και καταλαβαίνεται τι γινόταν με τα κλαδέματα. Συνέχεια κάναμε κλάδεμα.
Πρόεδρος: Δεν υπήρχαν πεύκα να μην είχαν κλαδευτεί;
Ψινάκης: Δεν υπήρχαν. Εκτός του Ματιού στα άλλες περιοχές κλαδεύαμε συνεχώς. Στο Μάτι όταν μας καλούσαν οι πολίτες, εμείς μεταφέραμε την αίτηση του πολίτη;
Πρόεδρος: Εσείς χωρίς καταγγελίες πολίτη επικοινωνούσατε με δασαρχείο;
Ψινάκης: Βεβαίως. Εμείς κάναμε αγώνα να αποχαρακτηριστεί από δασική περιοχή! Εκτός από κλάδεμα, είχε και στενά δρομάκια, ήταν σαν μονοπάτια. Γι’ αυτό κάηκαν οι άνθρωποι! Το φοβόμασταν πάντα αυτό!
Ακροατήριο: Ντροπή! Ντροπή!
Πρόεδρος: Ατομικές ειδοποιήσεις σε όσους είχαν ακαθάριστα οικόπεδα στέλνατε;
Ψινάκης: Βεβαίως. Νομίζω δηλαδή, ο αντιδήμαρχος θα σας τα πει.
Μετά τον Ηλία Ψινάκη, ξεκίνησε να απολογείται ο Βάιος Θανασιάς, αντιδήμαρχος Δικτύων και Καθημερινότητας του Δήμου Μαραθώνος.
Όπως είπε, «ο Δήμος Μαραθώνος ήταν σε πλήρη ετοιμότητα εκείνη την ημέρα και συμμετείχε με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση πυρκαγιάς…Εγώ ενημέρωσα άμεσα το 199 για ύπαρξη φωτιάς κοντά στο δήμο και ενημέρωσα πως κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να έρθουν εναέριες ενισχύσεις. Δεν είχαμε ενημέρωση καμία από αρμόδιους φορείς».
«Ουδείς από αρμόδιο πυροσβεστικό σώμα δεν απευθύνθηκε στο δήμο Μαραθώνα μέχρι εκείνη ώρα. Περίπου στις 7 κατευθυνθήκαμε στο σημείο της φωτιάς, στο μέτωπο, έχω εικόνα στο μυαλό μου μίας βιβλικής καταστροφής και ένα σκηνικό που θυμίζει ταινία τρόμου» σημείωσε ο Βάιος Θανασιάς.