Σάλος από φωτογραφίες πορνογραφικού περιεχομένου της Taylor Swift: Δημιουργήθηκαν μέσω τεχνητής νοημοσύνης (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Σάλος από φωτογραφίες πορνογραφικού περιεχομένου της Taylor Swift: Δημιουργήθηκαν μέσω τεχνητής νοημοσύνης (vid)
Αυτό το ανησυχητικό επεισόδιο υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για συνολική νομοθεσία για την καταπολέμηση της κατάχρησης της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία και τη διάδοση περιεχομένου deepfake.

Η εξάπλωση της πορνογραφίας deepfake με πρωταγωνίστρια την Taylor Swift έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και νέες εκκλήσεις για νομοθετική δράση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτήν την εβδομάδα, ψεύτικες αλλά ανησυχητικά ρεαλιστικές εικόνες με εικόνες της ποπ τραγουδίστριας κυκλοφόρησαν ευρέως στο διαδίκτυο, τις οποίες είδαν δεκάδες εκατομμύρια φορές σε διάφορες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των X και Telegram, προκαλώντας την κατακραυγή τόσο του κοινού όσο και των πολιτικών των ΗΠΑ.

Μια συγκεκριμένη εικόνα της Swift στο X έφτασε 47 εκατομμύρια προβολές πριν από την αφαίρεσή της. Σε απάντηση του περιστατικού, το X εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει τις προσπάθειές του να αφαιρέσει αυτές τις εικόνες και να λάβει μέτρα κατά των υπεύθυνων λογαριασμών.

Το θέμα τράβηξε την προσοχή αρκετών Αμερικανών νομοθέτων. Η βουλευτής της Νέας Υόρκης Yvette D. Clarke τόνισε στο X ότι η εκμετάλλευση των γυναικών μέσω deepfakes δεν είναι κάτι καινούργιο. Η Clarke υπογράμμισε την ευκολία και την οικονομική δυνατότητα δημιουργίας deepfakes λόγω των εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη, ζητώντας διακομματική υποστήριξη, μεταξύ άλλων και από τους θαυμαστές της Swift, για την αντιμετώπιση αυτού του πιεστικού ζητήματος.

Ενώ ορισμένες μεμονωμένες πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν νομοθεσία κατά της δημιουργίας και διανομής deepfakes, το πρόσφατο περιστατικό έχει εντείνει την πίεση για ομοσπονδιακούς νόμους. Τον Μάιο του 2023, ο βουλευτής Morelle εισήγαγε την «Πράξη για την αποτροπή των Deepfakes». Αυτή η προτεινόμενη νομοθεσία αποσκοπεί στην ποινικοποίηση της ανταλλαγής πορνογραφίας deepfake χωρίς συγκατάθεση, αναγνωρίζοντας τη σοβαρή συναισθηματική, οικονομική και φήμη ζημία που μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο περιεχόμενο, ιδίως στις γυναίκες.

Όσον αφορά την Taylor Swift, η τραγουδίστρια δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση σχετικά με το περιστατικό.

Πηγή φωτογραφίας: Instagram