Οι επιστήμονες έβαλαν κάμερες σε πολικές αρκούδες: Ανακάλυψαν μια πραγματική τραγωδία (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Οι επιστήμονες έβαλαν κάμερες σε πολικές αρκούδες: Ανακάλυψαν μια πραγματική τραγωδία (vid)
Οι επιστήμονες προσάρτησαν κάμερες σε πολικές αρκούδες και τα συγκλονιστικά πλάνα αποκάλυψαν ότι τα ζώα λιμοκτονούν λόγω του ταχέως συρρικνούμενου θαλάσσιου πάγου

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ έβαλαν κάμερες σε ένα σωρό αρκούδες για να δουν ακριβώς τι έκαναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Αρκτική . Δυστυχώς, αυτό που παρατήρησαν δεν ήταν και τόσο και τόσο καλό.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι αρκούδες αναγκάστηκαν να περάσουν περισσότερο χρόνο στη στεριά λόγω της ραγδαίας συρρίκνωσης του θαλάσσιου πάγου.

Συγκεκριμένα, το υλικό από τις κάμερες έδειξε μια πολική αρκούδα να μασάει μερικά κέρατα, ενώ σε άλλο σημείο φαίνεται μια άλλη να προσπαθεί να φάει άγρια μούρα.

Σε διάστημα τριών εβδομάδων, οι αρκούδες ένα κιλό κάθε μέρα κατά μέσο όρο.

1

Τα ευρήματα υπενθυμίζουν τον αυξημένο κίνδυνο πείνας που αντιμετωπίζουν οι πολικές αρκούδες , καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Αρκτική.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), παρακολούθησε 20 πολικές αρκούδες στην περιοχή του δυτικού κόλπου Hudson του Καναδά.

Έχει παρατηρηθεί ότι το καλοκαίρι στον κόλπο αυξήθηκε κατά τρεις εβδομάδες από το 1975 έως το 2015, μειώνοντας τον χρόνο που μπορούν να περάσουν οι πολικές αρκούδες στον πάγο, όπου πιάνουν και τρώνε φώκιες για να ενισχύσουν τα ενεργειακά τους αποθέματα.

Οι αρκούδες περνούν τώρα περίπου 130 ημέρες στη στεριά κοντά στον κόλπο Hudson, γεγονός που οδηγεί το είδος σε σταδιακή εξαφάνιση.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Anthony Pagano, ερευνητής βιολόγος άγριας ζωής στο USGS, δήλωσε: «Βρήκαμε μια πραγματική ποικιλομορφία στις συμπεριφορές των αρκούδων και παρατηρήσαμε ένα διαφορετικό φάσμα ενεργειακών δαπανών. Τα επίγεια τρόφιμα τους έδιναν λίγη [ενέργεια], αλλά τελικά, οι αρκούδες έπρεπε να ξοδέψουν περισσότερη ενέργεια για να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι πολικές αρκούδες δεν μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά ή την ενέργειά τους με τρόπους που μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια βάρους κατά το καλοκαίρι στη στεριά και ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διαθέσιμοι πόροι στη στεριά είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν την απώλεια βάρους».