Το μοναδικό αυτοκίνητο που έχει καταφέρει να σπάσει το φράγμα του ήχου: Το θαύμα της μηχανικής που έχει μείνει στην ιστορία (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Το μοναδικό αυτοκίνητο που έχει καταφέρει να σπάσει το φράγμα του ήχου: Το θαύμα της μηχανικής που έχει μείνει στην ιστορία (vid)
Το Thrust SSC, ένα θαύμα της μηχανικής, σχεδιάστηκε για να ανταπεξέλθει στις τεράστιες φυσικές δυνάμεις που ασκούνται κατά την προσπάθεια να σπάσει το φράγμα του ήχου.

Στα χρονικά των επιτευγμάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροναυπηγικής, λίγα κατορθώματα αιχμαλωτίζουν τη φαντασία όσο το σπάσιμο του φράγματος του ήχου. Αυτό το αξιοσημείωτο ορόσημο, που συνήθως προορίζεται για τα αεροσκάφη, επιτεύχθηκε στο έδαφος από ένα αυτοκίνητο. Πριν από είκοσι έξι χρόνια, το Thrust SSC κατέρριψε τις προσδοκίες και τα ρεκόρ, καθώς έγινε το πρώτο και μέχρι σήμερα μοναδικό αυτοκίνητο που έσπασε το φράγμα του ήχου.

Την ιστορική ημερομηνία της 15ης Οκτωβρίου 1997, στην εκτεταμένη έρημο Black Rock της Νεβάδα, το Thrust SSC έφτασε σε μια καταιγιστική ταχύτητα 1.228 χιλιομέτρων την ώρα , ξεπερνώντας την ταχύτητα του ήχου στο επίπεδο της θάλασσας. Πίσω από το τιμόνι αυτού του εκπληκτικού οχήματος βρισκόταν ο Andrew Green, πιλότος της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, ο οποίος οδήγησε το αυτοκίνητο στις δύσκολες συνθήκες του επίγειου ταξιδιού υψηλής ταχύτητας.

Το Thrust SSC, ένα θαύμα της μηχανικής, σχεδιάστηκε για να ανταπεξέλθει στις τεράστιες φυσικές δυνάμεις που ασκούνται κατά την προσπάθεια να σπάσει το φράγμα του ήχου. Η αφήγηση του Green για το γεγονός αναδεικνύει τις έντονες προκλήσεις που αντιμετώπισε, από τη διαχείριση της σταθερότητας του αυτοκινήτου καθώς αυτό γλιστρούσε στην επιφάνεια της ερήμου.

 

Το επίτευγμα σηματοδοτήθηκε από δύο ηχητικούς κρότους, που αντηχούσαν στην έρημο της Νεβάδα, απόδειξη της υπερηχητικής ταχύτητας του αυτοκινήτου. Αυτές οι ηχητικές υπογραφές αποτέλεσαν αιτία πανηγυρισμού για το πλήρωμα του Green, παρόλο που ο ίδιος είχε εγκλωβιστεί στο όχημα.

Σήμερα, το Thrust SSC κατέχει μια τιμητική θέση στο Μουσείο Μεταφορών στο Κόβεντρι της Αγγλίας, όπου χρησιμεύει ως μαρτυρία της ανθρώπινης εφευρετικότητας, της φιλοδοξίας και του πνεύματος της εξερεύνησης. Αποτελεί ιστορικό σημείο αναφοράς, όχι μόνο στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροδυναμικής, αλλά και σύμβολο του τι μπορεί να επιτύχει η ανθρωπότητα.