Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μαύρη τρύπα που καταναλώνει μάζα του Ήλιου και κάθε πλανήτη είναι πλέον ορατή από τη Γη

Επιμέλεια: Newsroom
Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μαύρη τρύπα που καταναλώνει μάζα του Ήλιου και κάθε πλανήτη είναι πλέον ορατή από τη Γη
Μια μαύρη τρύπα που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς έχει προβληματίσει τους επιστήμονες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούν για μαύρες τρύπες οι οποίες θα μας ρουφήξουν βλέπουν εφιάλτες. Οι συζητήσεις αυτές είχαν φουντώσει έντονα το 2012, έτος το οποίο σύμφωνα με κάποιες προφητείες, ο κόσμος επρόκειτο να τελειώσει.

Προφανώς και δεν καταλήξαμε μέσα σε μια μαύρη τρύπα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι σταμάτησαν να μας απασχολούν. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μαύρη τρύπα που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας διέκριναν ότι η μαύρη τρύπα είναι ορατή από τη Γη και ανακάλυψαν ότι έχει μάζα περίπου 17 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου του ηλιακού μας συστήματος.

Μαύρη τρύπα ονομάζεται το σημείο του χωροχρόνου, στο οποίο οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε τίποτα -ούτε καν τα σωματίδια και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως το φως- να μην μπορεί να ξεφεύγει από αυτό.

 

Αυτή η πρόσφατα ανακαλυφθείσα μαύρη τρύπα υπάρχει σε ένα κβάζαρ, το οποίο είναι ουσιαστικά μια καταιγίδα λαμπερού φωτός όπου το αέριο και η σκόνη που πέφτουν σε μια υπερμεγέθυνση σαν αυτή, απελευθερώνουν τέτοια φωτεινότητα που μπορεί να ξεπεράσει τα συλλογικά φώτα των αστεριών.

Σε αυτή τη μαύρη τρύπα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κβάζαρ είναι το πιο φωτεινό γνωστό πράγμα που τροφοδοτείται συνεχώς στο σύμπαν. Αν και είναι τόσο φωτεινό, το κβάζαρ δεν φαίνεται με γυμνό μάτι, αλλά μπορεί να το διακρίνει κάποιος από τη Γη με ένα τηλεσκόπιο.

Η μαύρη τρύπα λέγεται ότι αυξάνεται κατά το ισοδύναμο ενός ήλιου κάθε μέρα. «Αυτή η μαύρη τρύπα τρώει τόση μάζα σε μια μέρα όση υπάρχει σε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα – τον Ήλιο και όλους τους πλανήτες μαζί», ανέφερε ο Christian Wolf, επικεφαλής συγγραφέας του ερευνητικού προγράμματος και αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.

Πρόσθεσε ότι δεν ήταν εύκολο να βρεθεί και η ερευνητική ομάδα στράφηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου για να μετρήσει τη μεγάλη μάζα της μαύρης τρύπας.