Η κωμόπολη που έχει σχήμα ανθρώπου για την οποία μίλησε ο Θουκυδίδης (vid)
Στην καρδιά της Σικελίας, μια μικρή πόλη με πληθυσμό που μόλις και μετά βίας ξεπερνά τις 5.000 κατοίκους έχει πρόσφατα τραβήξει τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας, όχι για τα ιστορικά της ερείπια ή την εγγύτητά της στα δραματικά τοπία της Αίτνας, αλλά για την εξαιρετική της διάταξη. Το Centuripe, που βρίσκεται στη δυτική Σικελία κοντά στην πόλη Enna και το ενεργό ηφαίστειο της Αίτνας, έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό από τους αρχαιολόγους για το πλούσιο ιστορικό του μωσαϊκό. Ωστόσο, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη από τον ευρύτερο κόσμο μέχρι που η έλευση της τεχνολογίας των drone αποκάλυψε το αξιοσημείωτο σχήμα της από ψηλά.
Οι αεροφωτογραφίες αποκάλυψαν ότι τα σπίτια και τα καταστήματα του Centuripe, που είναι φωλιασμένα σε έναν λόφο 730 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σχηματίζουν συλλογικά ένα σχήμα που θυμίζει ανθρώπινη φιγούρα. Τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, που διαμορφώθηκαν από την ηφαιστειακή δραστηριότητα, συνέβαλαν στη μοναδική, πολυλοβική κάτοψη της πόλης, με το κέντρο της να διακλαδίζεται σε πέντε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Towns and cities with the best views from above (thread):
— Culture Critic (@Culture_Crit) February 20, 2024
1. Centuripe, Italy 🇮🇹 pic.twitter.com/pkIJosfRiM
Η νεοαποκτηθείσα φήμη του Centuripe μπορεί να αποδοθεί σημαντικά στο έργο του Pio Andrea Peri, ενός φωτογράφου και πιλότου drone. Το 2021, ο Peri κατέγραψε και μοιράστηκε μια σειρά από συναρπαστικές εικόνες της πόλης, αναδεικνύοντας την ασυνήθιστη διάταξή της τόσο στο φως της ημέρας όσο και τη νύχτα. Οι εικόνες αυτές όχι μόνο ανέδειξαν τη φυσική ομορφιά και την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του Centuripe, αλλά προκάλεσαν επίσης ένα κύμα ενδιαφέροντος και συζητήσεων μεταξύ των θεατών. Το σχήμα της πόλης, όπως απεικονίζεται στις φωτογραφίες του Peri, ήταν τόσο αντισυμβατικό που ορισμένοι τον κατηγόρησαν ότι αλλοίωσε τις εικόνες για να υπερβάλει τη μορφή της.
Παρά τον σκεπτικισμό, η αυθεντικότητα της κάτοψης του Centuripe επιβεβαιώθηκε και έκτοτε η πόλη απολαμβάνει ένα κύμα προσοχής από τουρίστες, πολεοδόμους και λάτρεις της αρχιτεκτονικής. Η γοητεία του Centuripe δεν έγκειται μόνο στο μοναδικό του σχήμα αλλά και στην ιστορία που αφηγείται για την προσαρμογή του ανθρώπινου οικισμού στις ιδιοτροπίες της φύσης. Ως ένα ζωντανό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η γεωγραφία και η ανθρώπινη κατοίκηση διαπλέκονται, το Centuripe αποτελεί μια απόδειξη των απροσδόκητων τρόπων με τους οποίους οι κοινότητες μπορούν να σχηματιστούν και να ευδοκιμήσουν υπό την επίδραση του φυσικού τους περιβάλλοντος.
Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν αυτή τη μικρή πόλη της Σικελίας, χρησιμεύει ως υπενθύμιση των αμέτρητων άλλων θαυμάτων που περιμένουν να ανακαλυφθούν και να εκτιμηθούν, προσφέροντας μια νέα προοπτική για την ομορφιά και την ποικιλομορφία της ανθρώπινης ζωής σε όλο τον κόσμο.
Ο Θουκυδίδης καταγράφει την αρχαία πόλη με το όνομα «Κεντόριπα», κατοικούσαν Σικελοί που εξελληνίστηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ., έγιναν σύμμαχοι των Αθηναίων όταν έκαναν την Εκστρατεία στη Σικελία. Διατήρησε την ανεξαρτησία της μέχρι την εποχή που ξέσπασε ο Α΄ Καρχηδονιακός Πόλεμος όπου υποτάχθηκε στην Ρωμαϊκή Δημοκρατία. Παραχωρήθηκαν στην Κεντόριπα Λατινικά δικαιώματα και φοροαπαλλαγές πριν από τις υπόλοιπες πόλεις της Σικελίας. Τον 3ο και τον 2ο αιώνα π.Χ. η Κεντόριπα έγινε πασίγνωστη για την πολύχρωμη διακόσμηση των αγγείων.