Εμβόλιο που ανακαλύφθηκε πριν από 100 χρόνια θα μπορούσε να είναι το όπλο κατά του Αλτσχάιμερ
Ένα εμβόλιο lifeving που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της φυματίωσης (ΤΒ) εδώ και 90 χρόνια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για τη μείωση του κινδύνου της άνοιας.
Το «τσίμπημα» Bacillus Calmette-Guerin ( BCG ) χρησιμοποιείται για πάνω από οκτώ δεκαετίες για την προστασία των παιδιών από τη θανατηφόρα βικτωριανή ασθένεια.
Αν και το εμβόλιο αναπτύχθηκε κυρίως για την καταπολέμηση της φυματίωσης , οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αποκρούσει και να θεραπεύσει άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της ουροδόχου κύστης .
Σύμφωνα με τη Sun, οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι το εμβόλιο ηλικίας 100 ετών θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, έναν προάγγελο της άνοιας.
Περισσότεροι από 900.000 Βρετανοί πάσχουν από άνοια, με τους ειδικούς να πιστεύουν ότι ο αριθμός των ασθενών θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο μέχρι το 2025.
Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία ή τρόπος επιβράδυνσης της ασθένειας, η οποία στερεί από τους πάσχοντες τη μνήμη, την ευφυΐα και τη σωματική τους δύναμη.
Τα τελευταία δύο χρόνια, δύο νέα φάρμακα που ονομάζονται lecanemab και donanemab έχουν επιδείξει σημαντική επιτυχία στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ. Από την άλλη, οι ειδικοί λένε ότι η έγκριση και η ανάπτυξη του NHS εξακολουθεί να αμφισβητείται λόγω των φόβων για σοβαρές παρενέργειες.
Η νέα ανακάλυψε για το εμβόλιο lifeving προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας μελέτης του 2019 που ανέλυσε τα δεδομένα υγείας 1.371 ατόμων που είχαν ή δεν είχαν λάβει BCG ως μέρος της θεραπείας τους για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hadassah-Hebrew στην Ιερουσαλήμ διαπίστωσαν ότι μόλις το 2,4 τοις εκατό των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με BCG εμφάνισαν Αλτσχάιμερ τα επόμενα οκτώ χρόνια, σε σύγκριση με το 8,9 τοις εκατό όσων δεν του χορηγήθηκε το εμβόλιο.
Από τότε που δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα πριν από μερικά χρόνια, άλλοι ερευνητές έχουν επαναλάβει τα πειράματα. Το 2023, μια ομάδα από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) και το Brigham and Women's Hospital (BWH) εξέτασε τα ιατρικά αρχεία περίπου 6.500 ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Αφού παρακολούθησαν τους ασθενείς για 15 χρόνια, διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν το εμβόλιο BCG είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που δεν το είχαν κάνει ποτέ.