Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα που ανησυχούν τους επιστήμονες: Το σπάνιο φαινόμενο που μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά σε 284.000 χρόνια

Επιμέλεια: Newsroom
Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα που ανησυχούν τους επιστήμονες: Το σπάνιο φαινόμενο που μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά σε 284.000 χρόνια
Μια νέα έρευνα έριξε φως στη σημαντική μετατόπιση που έχει παρατηρηθεί στη θερμοκρασία στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Σε μια ανησυχητική αποκάλυψη από πρόσφατη έρευνα, έχουν παρατηρηθεί ακραία κλιματικά φαινόμενα που υπερβαίνουν κατά πολύ τις προσδοκίες για τα σημερινά επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη, γεγονός που υποδηλώνει μια ματιά σε έναν μελλοντικό κόσμο που θα είναι σημαντικά θερμότερος από τον σημερινό. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Bulletin of the American Meteorological Society, εντόπισε πρωτοφανή ζέστη στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών στους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής κατά το περασμένο έτος.

Ο Till Kuhlbrodt, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και κλιματολόγος στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Επιστημών και στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα ευρήματα αυτά, θεωρώντας τα ως μια πιθανή προεπισκόπηση των ακραίων κλιματικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες δεκαετίες. Οι ανωμαλίες που παρατηρήθηκαν είναι φαινόμενα που, σύμφωνα με μακροχρόνιες προσομοιώσεις, θα έπρεπε να συμβαίνουν σε έναν κόσμο που έχει θερμανθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή. Ωστόσο, η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ανέρχεται σήμερα σε περίπου 1,48 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως αναφέρει το Copernicus, η ευρωπαϊκή υπηρεσία για το κλίμα, με μακροπρόθεσμο μέσο όρο αύξησης περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου.

Το έτος 2023, που χαρακτηρίζεται από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων πυρκαγιών στον Καναδά και σοβαρών πλημμυρών σε ολόκληρη την Ευρώπη, χρησιμεύει ως αυστηρή προειδοποίηση, σύμφωνα με τον Kuhlbrodt. Υποστηρίζει ότι χωρίς σημαντική δράση, τέτοιες καταστροφές θα μπορούσαν να γίνουν ο νέος κανόνας σε έναν κόσμο με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς, ένα σενάριο που η ανθρωπότητα επιθυμεί να αποφύγει.

 

Ο Kuhlbrodt προτείνει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι είτε ένα «φρικτό γεγονός» που ενισχύθηκε από ένα ισχυρό El Niño,ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που μεταβάλλει τα καιρικά πρότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε μια ένδειξη μιας πιο βαθιάς και ανησυχητικής τάσης. Ο Brian McNoldy, επιστήμονας του πανεπιστημίου του Μαϊάμι που δεν συμμετείχε στη μελέτη, υπογράμμισε το αφύσικο των περσινών επιπέδων θερμοκρασίας στον Βόρειο Ατλαντικό, περιγράφοντάς τα ως ένα τόσο σπάνιο φαινόμενο που μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά σε 284.000 χρόνια.

Καθώς οι επιστήμονες παλεύουν με αυτές τις ανωμαλίες, υπάρχουν εικασίες ότι τα τρέχοντα κλιματικά μοντέλα ενδέχεται να υποεκτιμούν τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας. Ωστόσο, η συναίνεση είναι ότι τα μοντέλα είναι γενικά ακριβή, καθώς έχουν αποδειχθεί σωστά διαχρονικά σε άλλα πλαίσια. Αυτό αφήνει την επιστημονική κοινότητα να αναρωτιέται αν οι παρατηρούμενες συνθήκες σηματοδοτούν επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη ή αν είναι το αποτέλεσμα αλληλένδετων παραγόντων που επηρεάζουν τόσο τον Βόρειο Ατλαντικό όσο και την Ανταρκτική.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για παγκόσμια δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την αποτροπή της υλοποίησης των τρομερών προβλέψεων για έναν κόσμο με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς.