Μάχη για την απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο κάδρο και ο Βοτανικός
Σύμφωνα με την αναφορά της «Καθημερινής»...
«Οι αναθέσεις των συμβάσεων τριών μεγάλων έργων, αλλά και η επίτευξη προόδου στο «Εξοικονομώ» είναι οι μεγαλύτερες εκκρεμότητες για την υποβολή του 4ου αιτήματος πληρωμών από το Ταμείο Ανάκαμψης, που τοποθετείται πλέον από την κυβέρνηση τον Απρίλιο.
Τα έργα αυτά περιλαμβάνονται στα λεγόμενα ορόσημα, δηλαδή στα προαπαιτούμενα για την 4η δόση και είναι τα εξής:
• Η ανάπλαση στον Βοτανικό, που αφορά τον χώρο πρασίνου και την οδοποιΐα, που αναμένεται να ανατεθεί τον Μάρτιο.
• Ο πεζόδρομος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, που αναμένεται επίσης να ανατεθεί τον Μάρτιο.
Τα παραπάνω δύο έργα αποτελούν ένα ορόσημο, αυτό που αφορά τις αστικές αναπλάσεις.
• Ο ΒΟΑΚ και συγκεκριμένα η ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου για την παραχώρηση του τμήματος Χανίων – Ηρακλείου, που ελπίζεται να γίνει επίσης τον Μάρτιο.
• Το «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, για το οποίο δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για τον πρωτογενή τομέα και το «Αλλάζω συσκευή», για το οποίο επίσης δημοσιεύθηκε η πρόσκληση την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι από τα πιο δύσκολα ορόσημα γιατί απαιτούνται 9.700 εγκρίσεις αιτήσεων.
Οι σημαντικές παραπάνω εκκρεμότητες –δεν είναι οι μόνες– επιβεβαιώνουν την ανησυχία ότι με την πάροδο του χρόνου θα γίνεται όλο και δυσκολότερη η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Κι αυτό γιατί τα ορόσημα δεν είναι πλέον μόνο μεταρρυθμίσεις και ψήφιση νόμων, αλλά περιλαμβάνουν και αναθέσεις έργων, κάτι που σκοντάφτει στην ανεπάρκεια των Αρχών του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην παθογένεια, εν γένει, του ελληνικού συστήματος δημοσίων έργων.
Ετσι, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και στο Ταμείο Ανάκαμψης δίνουν «καθημερινή μάχη», όπως αναφέρουν, για να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα ορόσημα, χωρίς βέβαιο αποτέλεσμα. Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής σε κάποια σύμβαση, κάτι που μοιραία οδηγεί σε καθυστέρηση της ανάθεσης, αλλά και της δόσης, για την οποία αποτελεί προαπαιτούμενο. Η μόνη εναλλακτική είναι να ζητήσει η κυβέρνηση μερική πληρωμή της δόσης, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.
Η 4η δόση, για την οποία αρχικά είχε αναφερθεί ότι το αίτημα θα υποβαλλόταν το α΄ τρίμηνο φέτος, αφορά ποσό 3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. επιχορηγήσεις και τα 2,3 δισ. δάνεια.
Για τα δάνεια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει εκπληρωθεί το ορόσημο που αφορά τη συμβασιοποίηση δανείων 4,5 δισ. ευρώ. Γενικώς, τα δάνεια είναι το πιο επιτυχημένο κομμάτι, αφού δίνει δυνατότητα γρήγορης και χαμηλότοκης χρηματοδότησης επιχειρήσεων, αλλά βεβαίως είναι χρέος.
Μέχρι στιγμής από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν εισρεύσει 14,7 δισ. ευρώ, σε σύνολο 36 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα. Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση για το Ταμείο Ανάκαμψης, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις 8 χώρες που έχουν υποβάλει και εισπράξει και την τρίτη δόση, δηλαδή μέχρι στιγμής έχει σχετικά καλή θέση.
Μόνο μία χώρα έχει υποβάλει 5 αιτήματα και έχει εισπράξει ήδη 4 δόσεις, ενώ άλλες 3 χώρες έχουν υποβάλει 4ο αίτημα, αλλά ακόμη δεν έχουν εισπράξει τη δόση.
Συνολικά, για το 4ο αίτημα που ετοιμάζεται να υποβάλει η Ελλάδα, πρέπει να εκπληρώσει 20 ορόσημα. Εκτός από τα 3 που προαναφέρθηκαν, πολλά έχουν ήδη ικανοποιηθεί και κάποια άλλα θεωρούνται αρκετά ασφαλή. Ανάμεσά τους είναι τα εξής:
• Τα νέα δικαστικά κτίρια, που υπεγράφησαν προχθές από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
• Η ανάθεση συμβάσεων για την οδική ασφάλεια σε 2.300 σημεία.
• Συμβάσεις για έργα αποθήκευσης σε μπαταρίες 700 MW. Οι δύο σχετικές προσκλήσεις έχουν δημοσιευθεί.
• Η ανάθεση της σύμβασης για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ).
• Η κωδικοποίηση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που αναμένεται να ψηφιστεί με κυβερνητικό νομοσχέδιο τον Μάρτιο.
Εφόσον όλα πάνε καλά με την 4η δόση, το πρόγραμμα προβλέπει ένα ακόμη αίτημα, για την 5η δόση, εντός του 2024. Αυτή θα αφορά ποσό ύψους 3,6 δισ., εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα αφορούν δάνεια και 1,3 δισ. επιχορηγήσεις. Η δόση προϋποθέτει την ικανοποίηση 30 οροσήμων και στόχων.
Εκτός όμως από την απορρόφηση των δόσεων, το ζητούμενο για τον προϋπολογισμό και την ανάπτυξη είναι και η υλοποίηση των επενδύσεων. Για φέτος προβλέπονται επενδύσεις 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπολογίζουν ότι έχουν διατεθεί περίπου τα 400 εκατ. ευρώ».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- H απάντηση του Απόστολου Γκλέτσου για την ατάκα για τις ανεμογεννήτριες στο debate του ΣΥΡΙΖΑ (vid)
- Γκλέτσος στο debate: «Έχουμε 5.000 ανεμογεννήτριες και βγάζουν μηδέν ρεύμα, δεν έχουν βάλει μπαταρίες» (vid)
- Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η απάντηση του Γκλέτσου για την δήλωσή του για τους οίκους ανοχής και την εισαγωγή ιερόδουλων (vid)