Χιλιάδες στρατιώτες από 13 χώρες: Πλάνα από τη μεγάλη πολεμική άσκηση του ΝΑΤΟ (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Χιλιάδες στρατιώτες από 13 χώρες: Πλάνα από τη μεγάλη πολεμική άσκηση του ΝΑΤΟ (vid)
Οι πάνω από 20.000 στρατιώτες του NATO θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα

Περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα της Ρωσίας σε μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές ασκήσεις που έχουν γίνει μετά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Για σχεδόν δύο εβδομάδες, δυνάμεις από 13 χώρες θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στις βόρειες περιοχές της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

Οι προσχωρήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη δυτική συμμαχία έχουν μεταμορφώσει το περιβάλλον ασφαλείας στη βόρεια Ευρώπη και στον Αρκτικό Κύκλο.

Στον απόηχο αυτών των ασκήσεων, που θεωρήθηκαν απειλή από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν μετακίνησε τα στρατεύματά του προς τα βορειοδυτικά σύνορα της Ρωσίας τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει ακόμη εκδώσει επίσημη απάντηση σχετικά με την ανάπτυξη στρατιωτών τόσο κοντά στη Ρωσία.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα. Στις επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν έως και 50 υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, αεροπλανοφόρα και αμφίβια σκάφη.

Σύμφωνα με τη βρετανική metro.co.uk, θα αναπτυχθούν επίσης περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη, μεταφορικά αεροσκάφη, αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης και ελικόπτερα.

Οι ασκήσεις του Μαρτίου αποτελούν μια εξελιγμένη έκδοση της εξαμηνιαίας άσκησης Cold Response.

«Για πρώτη φορά, η Φινλανδία θα συμμετάσχει ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ στην άσκηση συλλογικής άμυνας των περιοχών της συμμαχίας», ανέφεραν οι φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους.