Αρχαιολόγος που έχει περάσει 20 χρόνια αναζητώντας τον χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας αποκάλυψε κάτι συναρπαστικό (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Αρχαιολόγος που έχει περάσει 20 χρόνια αναζητώντας τον χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας αποκάλυψε κάτι συναρπαστικό (vid)
Μια αρχαιολόγος που έχει περάσει τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής της αναζητώντας τον χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας προχώρησε μια σπάνια ενημέρωση

Η Δρ Kathleen Martinez έδωσε μια πρόσφατη ενημέρωση σχετικά με την έρευνά της για τον τάφο της Κλεοπάτρας για πρώτη φορά από το 2022. Τότε, μας ενημέρωσε για την ανακάλυψη μιας σήραγγας που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στον τάφο της βασίλισσας.

Αν και ο τάφος της Κλεοπάτρας δεν έχει βρεθεί, ακόμα και σήμερα υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από τη ζωή και την ταφή της βασίλισσας της Αιγύπτου.

Η Δομινικανή αρχαιολόγος έδωσε μια διάλεξη στις 13 Φεβρουαρίου, την οποία δημοσίευσε στο Instagram της. Η διάλεξη ήταν στα ισπανικά, αλλά μια άλλη χρήστης του TikTok, η Dr Harini Bhat (@tilscience) έκανε μια μετάφραση ώστε να μπορέσει να ενημερώσει τους πάντες για τις τελευταίες εξελίξεις.

Η Δρ Μαρτίνεζ αναζητά τον χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας από το 2005, εξηγώντας στη διάλεξη ότι λείπουν και οι τάφοι και των 14 Πτολεμαίων Φαραώ από τον Αλέξανδρο έως την Κλεοπάτρα.

@tilscience Cleopatra’s Lost Tomb MAJOR UPDATE from Dr. Kathleen Martinez!!! Will post more info as soon as she drops it! #cleopatra #cleopatrastomb #kathleenmartinez #archeology #ancientegypt #egypt #taposirismagna ♬ original sound - Dr. Harini Bhat, PharmD

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι «είναι όλοι θαμμένοι στην αρχαία πόλη της Αλεξάνδρειας». Η Δρ Μαρτίνεζ περιόρισε την έρευνά της στο ότι ο τάφος είναι πιθανότερο να βρίσκεται στον ναό Taposiris Magna, που μεταφράζεται ως «μεγάλος τάφος του Όσιρι».

Βρήκε επίσης μια υπόγεια λεωφόρο που περνούσε μέσα από τον κύριο ναό και κατέληγε στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ωστόσο, χρειαζόταν έγκριση για να εξερευνήσει εκεί, με τις αρχές να χρειάζονται την πλάκα ως αποδεικτικό στοιχείο. Και ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, η αρχαιολόγος την βρήκε.

Η πλάκα έγραφε: «Ο βασιλιάς της Αιγύπτου Πτολεμαίος Ε΄ ζει για πάντα και στην καρδιά της Ίσιδας. Ο γιος του Πτολεμαίου Δ΄ βασιλιά της Αιγύπτου, και η σύζυγός του, Αρσενόη Γ΄, και οι δύο καλοκάγαθοι θεοί, αφιέρωσαν αυτόν τον ναό στη μητέρα Ίσιδα».

Ήταν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι ο ναός χτίστηκε για τη θεά, αλλά το ζήτημα ήταν ότι κανένας αρχαίος αιγυπτιακός χάρτης δεν τον ανέφερε. Αφού βρήκε τον ναό, σκέφτηκε ότι ο δεύτερος θα ήταν στη θάλασσα, καθώς συνήθως υπάρχει ένας ναός για τον άνδρα και ένας για τη γυναίκα.

Η ομάδα της αρχαιολόγου βρήκε επίσης περισσότερα από πέντε επιπλέον σημεία ενδιαφέροντος και είναι έτοιμοι να κάνουν περαιτέρω ανασκαφές κατά την επόμενη περίοδο, με τα σημεία να φτάνουν μέχρι και 10 χιλιόμετρα έξω από την ακτή.