Σαντάμ: Το όνομα αυτό το ξέρεις (vid)

Σαντάμ: Το όνομα αυτό το ξέρεις (vid)
Ο ράπερ που έχει τον τρόπο του να συνδέεται με το κοινό. Το πρώτο του άλμπουμ, «Γολγοθάς», είναι εθιστικό.

Το όνομα το ξέρεις, πάντα το ήξερες. Ο ψηλός από τη Θεσσαλονίκη που δίνει τον ραπ λόγο εύκολα, απλά, άνετα. Σαν την ομίχλη που διαλύεται ήρεμα, αθόρυβα και σίγουρα. Εντάξει, ο τύπος, βέβαια, δεν πουλάει θολούρα και λευκό θόρυβο με παράσιτα. Όχι. Αράζεις μαζί του και ακούς τις ιστορίες του, τις δικές σου, σβήνεις το τσιγάρο στο τασάκι και η στάχτη πέφτει στα γυαλιά ηλίου. Πατάς το replay ξανά και ξανά, το τρέχεις σαν τον Μπαπέ και ξαφνικά στέκεσαι και ρωτάς: Καλά ρε φίλε, εσύ το έφτιαξες αυτό; Με ένα χαλαρό γελάκι σου λέει «ναι» και συνεχίζεις. Και εκεί που οι σημαίες ανεμίζουν διπλές και τριπλές, βλέπεις τα λάβαρα και την υπογραφή του ράπερ που τίποτα δεν τον σταματά. Ναι, πολλοί μπορούν να το πουν αυτό, όμως εδώ δεν χρειάζεται καμία κουβέντα. Ακούς τη ρίμα και γυρίζει ο δίσκος από πλατίνα. Μέτρα τα views, τα «κλικ» και άκου το χαρτί να γυρίζει, να γυρίζει. Και μετά απ’ όλα αυτά, αναρωτιέσαι: Γι’ αυτόν έγινε χαμός στο live; Γι’ αυτόν άκουσα ότι είναι αλάνι ξηγημένο, αλλά έχασα το όνομά του; Μη τη ψάχνεις. Σε όλα «ναι». Ο ράπερ αυτός είναι μεγάλο μέγεθος και θα λέγαμε αυθόρμητα ότι είναι ο Σαντάμαρος (sic) ή πιο απλά: Δώσε ρε Σαντάμ να γουστάρουμε! [η φωτογραφία από τον λογαριασμό του στο Instagram]

Ο «Γολγοθάς» και η βαριά φωνή


Στο live του Arte Povera, στον Λυκαβηττό, η δική του εμφάνιση κέρδισε πολύ δυνατό, παρατεταμένο, χειροκρότημα [σ.σ μόνο ο Bloody Hawk έλαβε πιο θερμή αντίδραση]. Εντάξει, και τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει πως ο Σαντάμ έχει ένα ιδιαίτερο τρόπο να συνδέεται με το κοινό. Είναι το ύφος, είναι ο τρόπος που δίνει τα λόγια, είναι το διακριτό flow, είναι το πνεύμα του δρόμου που μένει ατόφιο, είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος με τίτλο «Γολγοθάς». Αυτό κι αν είναι έκπληξη. Αυτός ο ράπερ δεν είναι χθεσινός και τον σεβασμό της κοινότητας τον έχει κερδίσει εδώ και καιρό. Η ισχυρή εντύπωση δίνει έναν δίσκο, δύο, τρεις, εδώ, τώρα, χθες, παντού, πάντα. Τα κομμάτια ενώνονται ένα-ένα και φτάνουν σε αυτό το LP που συμπυκνώνει, όσο γίνεται, την προσωπική καλλιτεχνική ματιά, τον ήχο και την εικόνα της πανίσχυρης στο ραπ Θεσσαλονίκης, τις συνεργασίες, τις τόσο γνώριμες εναλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας του μηνύματος. Στον «Γολγοθά» νιώθεις, καταλαβαίνεις, το στιβαρό μέγεθος «Σαντάμ». Υπάρχει μια ζεστασιά, κάτι το οικείο, στη χροιά της φωνής που κάνει αυτόν τον ράπερ άμεσα αποδεκτό. Διακρίνεις την ελευθερία του ανεπιτήδευτου, τη δύναμή του να ξεχωρίζει ανάμεσα στα πολλά «πρέπει» της μουσικής παραγωγής και της επικοινωνίας. Ναι, αυτός είναι ο Σαντάμ.

Φτιάχνει κόσμους που τους ξέρουμε καλά


Το πρώτο άλμπουμ αρκεί για να καταλάβεις τον Σαντάμ. Το ίδιο ισχύει και για ένα σινγκλ. Ο ράπερ αυτός διαθέτει την ικανότητα να φτιάχνει κόσμους, δικούς μας, αυτούς που βλέπουμε από το μικρό μας παράθυρο, αυτούς που κοιτάμε στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας μας, αυτούς που περπατάμε σε δρόμους φιλικούς και απειλητικούς την ίδια στιγμή. Με άλλα λόγια: Αν ακούσεις ένα κομμάτι του Σαντάμ καταλαβαίνεις πώς φτιάχνεται, πώς λειτουργεί αυτό που λέμε ραπ. Και Πάμε Κώτσο, πάμε, δώσε και κάντε στην άκρη, καθίστε ακούστε και σημειώστε: Το ωμό ύφος του δρόμου, το ντριλ, τον ρυθμό που ξεσηκώνει, επιβάλλει και δέχεται το σίγουρο «πάτημα» της τραχιάς φωνής, το flow και τις ασήκωτες μπάρες. Ο Σαντάμ, ο ήχος, τα λόγια του, χτυπά πάνω σου και σε κάνει κινείσαι στον δικό του ρυθμό, εδώ το bounce έχει αξία. Η προσφορά του στον χώρο ποιοτική και ουσιαστική. Τα views, οι επαναλήψεις στις πλατφόρμες και τα πολύ δυνατά feat επιβεβαιώνουν το μέγεθος του καλλιτέχνη και τον σεβασμό στο πρόσωπό του. Στον «Γολγοθά» υπάρχουν συνεργασίες με τους ΛΕΞ, Vlospa, Tsaki, Hgemona$. Δώστε χρόνο στον Σαντάμ και θα παραδεχτείτε ότι αυτός ο ψηλός το έχει άσχημα.

Σαντάμ σε Spotify, YouTube, Instagram

@Photo credits: instagram