«Αν γνωρίζατε αυτά που ξέρω, θα είχατε τρομοκρατηθεί»: Ειδικός εξηγεί τι συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
«Αν γνωρίζατε αυτά που ξέρω, θα είχατε τρομοκρατηθεί»: Ειδικός εξηγεί τι συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή (vid)
Παρά την αυξανόμενη προβολή της επιστήμης του κλίματος και τις προσπάθειες επικοινωνίας των τρομερών συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη, παραμένει ένα σημαντικό κενό στην κατανόηση και την αίσθηση του επείγοντος από το ευρύ κοινό.

Η κλιματική αλλαγή είναι μια τρομακτική πρόκληση που ρίχνει μια μακρά σκιά στο μέλλον μας και στο μέλλον των απογόνων μας. Ο κλιμακούμενος συναγερμός μεταξύ επιστημόνων και περιβαλλοντολόγων υπογραμμίζει μια σκληρή πραγματικότητα για την οποία, σύμφωνα με τον David Wallace-Wells, συγγραφέα του βιβλίου «The Uninhabitable Earth», δεν έχουμε ανησυχήσει αρκετά. Ο επείγων χαρακτήρας αυτού του μηνύματος δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Το γεγονός ότι ο πλανήτης μας θερμαίνεται με ρυθμό πρωτοφανή σε ολόκληρη την ιστορία του που διαρκεί 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, σε συνδυασμό με την ταχεία αύξηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου, θα πρέπει να είναι αρκετό για να ενσταλάξει σε όλους μια βαθιά αίσθηση επείγοντος.

Παρά την αυξανόμενη προβολή της επιστήμης του κλίματος και τις προσπάθειες επικοινωνίας των τρομερών συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη, παραμένει ένα σημαντικό κενό στην κατανόηση και την αίσθηση του επείγοντος από το ευρύ κοινό. Αυτή η αποσύνδεση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάληψη ουσιαστικής δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Το θέμα δεν είναι απλώς να φοβόμαστε το ενδεχόμενο μιας μη κατοικήσιμης Γης, αλλά να αναγνωρίσουμε το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζουμε. Η πρόκληση έγκειται στο να μεταφέρουμε τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης χωρίς να παραλύσουμε τους ανθρώπους με φόβο.

Πρόσφατες μελέτες ρίχνουν φως στην αντίληψη του κοινού για την κλιματική αλλαγή και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της. Ένα σημαντικό εύρημα από μια μελέτη του Lancet Planetary Health το 2021 αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία των νέων αισθάνεται συγκλονισμένη από την κλιματική κρίση, γεγονός που υποδεικνύει ότι η απλή εντατικοποίηση του μηνύματος μπορεί να μην είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι πρέπει να αποδυναμώσουμε την αλήθεια. Η επιτακτική ανάγκη είναι να ενημερώνουμε, να εκθέτουμε τα γεγονότα ως έχουν, όσο ανησυχητικά κι αν είναι.

Η πρόκληση επεκτείνεται πέρα από την ατομική κατανόηση στο ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, όπου η αδράνεια και η αντίσταση στην αλλαγή παραμένουν σημαντικά εμπόδια. Η απεικόνιση όσων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ως «καταστροφολόγων» επιδεινώνει το ζήτημα, ελαχιστοποιώντας τον αντιληπτό επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης και παρεμποδίζοντας τα προληπτικά μέτρα. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η αντιμετώπιση της πραγματικότητας της κλιματικής αλλαγής, ακόμη και όταν είναι τρομακτική, μπορεί να καταλύσει τη δράση αντί να προκαλέσει απόγνωση. Μια μελέτη του πανεπιστημίου του Bath το 2022 διαπίστωσε ότι η έκθεση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αν και προκαλεί άγχος, παρακινεί τα άτομα να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες συμπεριφορές.

Το κλειδί βρίσκεται στην επικοινωνία που εξισορροπεί τη σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής με ένα μήνυμα ελπίδας και ενδυνάμωσης. Είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθεί η αίσθηση της συλλογικής δράσης, ώστε να καταπολεμηθεί το αίσθημα της απομόνωσης και της ασημαντότητας.