Υπάρχει η κατάρα των Όσκαρ: Ένας ακαδημαϊκός απαντά και λύνει όλες τις απορίες
Η απονομή των Όσκαρ αποτελεί την κορωνίδα της κινηματογραφικής βιομηχανίας και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεων των περισσότερων ηθοποιών. Όμως, η λαμπρή τελετή εμπεριέχει και ένα βαρύ κόστος για κάποιους, σύμφωνα με έναν ακαδημαϊκό.
Μιλάμε για την γνωστή κατάρα των Όσκαρ, η οποία αποτελεί θέμα συζήτησης εδώ και χρόνια.
Για όσους δεν γνωρίζουν τίποτα, η κατάρα των Όσκαρ έχει να κάνει με μια δεισιδαιμονία σύμφωνα με την οποία όσοι κερδίζουν μεγάλα βραβεία στα Όσκαρ, έρχονται αντιμέτωποι με μια κρίση στην καριέρα τους ή στην προσωπική τους ζωή (μερικές φορές και τα δύο, αν είστε απίστευτα άτυχοι).
Θύματα της κατάρας είναι μεταξύ άλλων ο Nicholas Cage, η Halle Berry, ο Kirk Douglas και η Sandra Bullock. Κυρίως μάλιστα για τους άντρες νικητές των Όσκαρ, η δυστυχία έχει να κάνει περισσότερο με την προσωπική τους ζωή, παρά με τα επαγγελματικά τους.
Η ιδέα της "κατάρας" χρονολογείται από το 1939, όταν η Hattie McDaniel κέρδισε το βραβείο καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου για τον ρόλο της στην ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος». Μετά την επιτυχία της, πολλοί από τους κινηματογραφικούς της ρόλους ήταν μικρότερου βεληνεκούς και δεν έφτασαν ποτέ κοντά σε μια υποψηφιότητα, πόσο μάλλον σε μια νίκη.
Το 2015, μια μελέτη του ακαδημαϊκού περιοδικού Organization Science εξέτασε την «κατάρα των Όσκαρ». Οι επιστήμονες κατέρριψαν κάθε επιστημονική θεωρία που «επιβεβαίωνε» την κατάρα. Για τη μελέτη, το επίκεντρο ήταν το κατά πόσον οι ευκαιρίες απασχόλησης στέρεψαν μετά από μια μεγάλη νίκη στα Όσκαρ.
Αλλά σε πλήρη αντίθεση, ένας επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι υπάρχουν λόγοι να υποπτευθεί κανείς ότι μια κατάρα πράγματι υπάρχει.
Η Heeyon Kim, επίκουρος καθηγητής στρατηγικής και διοίκησης και οργάνωσης στο ίδρυμα, μελετά πώς η κοινωνική θέση, η φήμη και η ταυτότητα της αγοράς επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων στις δημιουργικές βιομηχανίες.
Στην έρευνά της, η Kim διαπίστωσε ότι ο μύθος του Χόλιγουντ για την κατάρα των Όσκαρ - ότι η καριέρα των ηθοποιών ή η προσωπική τους ζωή μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τη νίκη με Όσκαρ - υπάρχει όντως.
Η Κιμ δήλωσε: «Συγκρίνοντας τις επαγγελματικές καριέρες και την προσωπική ζωή των ηθοποιών από το 1930 έως το 2005, δεν υπήρξε καμία απόδειξη επαγγελματικής κατάρας: τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ηθοποιοί είχαν μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη καριέρα μετά την υποψηφιότητα ή τη νίκη για Όσκαρ σε σύγκριση με εκείνους που δεν προτάθηκαν ποτέ. Βρήκαμε στοιχεία για μια προσωπική κατάρα: μόνο για τους άνδρες ηθοποιούς, το ποσοστό διαζυγίων τους αυξήθηκε μετά από υποψηφιότητες και νίκες. Για τις γυναίκες ηθοποιούς, το ποσοστό διαζυγίου τους αυξήθηκε μόνο όταν ήταν παντρεμένες με άνδρες ηθοποιούς και η γυναίκα κέρδιζε ή ήταν υποψήφια».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Σύροι αντάρτες εισέβαλαν στο γκαράζ του παλατιού του Άσαντ και έπαθαν «πλάκα» με το πλήθος των supercars (vid)
- Συρία: Οι αντάρτες μπήκαν στο «απόρθητο γκουλάγκ» και απελευθέρωσαν όλους τους φυλακισμένους (vids)
- Τα σκυλιά του Τσερνόμπιλ αναπτύσσονται διαφορετικά 38 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή!