Το διπλό πρόσωπο της Ελλάδας: Το άγχος, η δυστυχία και τα μαθήματα ζωής από έναν παππού στην Ικαρία (vid)

Το διπλό πρόσωπο της Ελλάδας: Το άγχος, η δυστυχία και τα μαθήματα ζωής από έναν παππού στην Ικαρία (vid)
Youtubers αποφάσισαν να επισκεφτούν την Ελλάδα, το κέντρο του άγχους και της δυστυχίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Σε ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στην Ελλάδα, μια ομάδα YouTubers ξεκίνησε να εξερευνήσει τη χώρα, που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως το πιο αγχωμένο και καταθλιπτικό έθνος της ηπείρου. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να ρίξει φως στα υποκείμενα ζητήματα και ενδεχομένως να καταρρίψει τα στερεότυπα, ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τον τοπικό πληθυσμό.

Η μελέτη που τοποθέτησε την Ελλάδα στην κορυφή αυτής της λίστας διεξήχθη από τους ειδικούς της CBD, οι οποίοι εξέτασαν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες σε διάφορες κατηγορίες για να εντοπίσουν τα πιο στρεσαρισμένα έθνη της ηπείρου. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η Ελλάδα αναδείχθηκε ως η πιο στρεσαρισμένη χώρα στην Ευρώπη, με ένα εντυπωσιακό Stress Score 71,8 στα 100. Η αποκάλυψη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα του ότι η Ελλάδα σημείωσε υψηλή βαθμολογία τόσο στον επιπολασμό του στρες όσο και στην κατάθλιψη μεταξύ του πληθυσμού της.

Ο επιπολασμός της κατάθλιψης στην Ελλάδα ανέρχεται στο 6,52%, χαρακτηρίζοντάς την ως το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Επιπλέον, το 57% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι βιώνουν συχνά άγχος, γεγονός που τοποθετεί την Ελλάδα ως τη δεύτερη υψηλότερη στην κατηγορία αυτή μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία διαμορφώνουν μια ζοφερή εικόνα του τοπίου της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, προκαλώντας περαιτέρω έρευνα και συζήτηση.

Το ταξίδι των YouTubers στην Ελλάδα έχει ως στόχο να προσφέρει μια διαφοροποιημένη εικόνα της χώρας, πέρα από τους αριθμούς και τις στατιστικές. Αλληλεπιδρώντας με τους ντόπιους, συμμετέχοντας στην καθημερινή ζωή και αναδεικνύοντας τους διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στα υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, ήλπιζαν να προσφέρουν πληροφορίες για την ανθεκτικότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

 

Όπως απεικονίζεται στο βίντεο που δημοσιεύθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι YouTubers αρχικά θεώρησαν ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στη φήμη της ως χώρα που κατακλύζεται από άγχος. «Δεν έχω δει ούτε έναν άνθρωπο που να μην χαμογελάει», σχολίασε χαρακτηριστικά ένας από τους YouTubers. Ωστόσο, αυτή η αντίληψη άλλαξε γρήγορα την επόμενη μέρα, καθώς εμβάθυναν βαθύτερα στην καθημερινή ζωή των Αθηναίων, συνειδητοποιώντας ότι το άγχος και η αγωνία μεταξύ των ντόπιων ήταν αισθητή.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη λαϊκή, οι αλληλεπιδράσεις τους με τους ντόπιους πρόσφεραν μια γεύση από τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής σε ένα αγχωμένο περιβάλλον. Επιχειρώντας να συνομιλήσουν με έναν πωλητή, έλαβαν μια βιαστική απάντηση: «Ας μιλήσουμε μια άλλη φορά, δεν είμαι καλά», αναδεικνύοντας το άγχος που επικρατεί κάτω από την επιφάνεια των καθημερινών αλληλεπιδράσεων.

Η εξερεύνησή τους συνεχίστηκε στους δρόμους της Αθήνας, όπου συνάντησαν δεκάδες εγκαταλελειμμένα σπίτια, ένα έντονο σύμβολο των παρατεταμένων επιπτώσεων της οικονομικής και κοινωνικής πίεσης στην πόλη.

Μια επίσκεψη στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις αποκάλυψε ένα θέαμα ερήμωσης και εγκατάλειψης που άφησε άφωνους τους YouTubers. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», σημείωσε ένας από αυτούς. «Βρισκόμαστε στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και στεκόμαστε σε ένα άδειο στάδιο. Είναι ανατριχιαστικό».

Αποφασισμένοι να αποκαλύψουν περισσότερα σχετικά με τη χώρα, οι YouTubers αποφάσισαν να επισκεφτούν την Ικαρία, που έχει χαρακτηριστεί «το πιο ευτυχισμένο μέρος στη γη». Η αντίθεση ήταν άμεση, η ζωή στο νησί διέφερε αισθητά από τη φασαρία της Αθήνας. Σε ένα τοπικό καφέ, παρατήρησαν μια ομάδα ηλικιωμένων ατόμων να απολαμβάνουν κρασί και μπύρα νωρίς το απόγευμα, ενσαρκώνοντας έναν τρόπο ζωής χωρίς άγχος.

Η Ικαρία φημίζεται για τους ανθρώπους που έχουν ζήσει πάνω από 100 χρόνια. Στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν το μυστικό μιας μακράς και γεμάτης ζωής, οι YouTubers συνάντησαν τον κ. Ζαχαρία Πυρούδη. Όταν του ζητήθηκε μια συμβουλή για τη νέα γενιά, ο κ. Πυρούδης, με ένα πλατύ χαμόγελο, συμβούλευσε: «Άγχος να μην έχετε ρε παιδιά. Τη ζωή να την περνάς χωρίς άγχος και χωρίς να στεναχωριέσαι ποτέ».

Αυτό το ταξίδι στην Ελλάδα προσέφερε στους YouTubers μια πολύπλευρη εικόνα της χώρας, από τους αγχωμένους δρόμους της Αθήνας μέχρι τη γαλήνια και χαρούμενη ατμόσφαιρα της Ικαρίας. Οι εμπειρίες τους ανέδειξαν το σύνθετο μωσαϊκό της ελληνικής ζωής. Μέσα από τον φακό τους, η Ελλάδα αναδεικνύεται όχι μόνο ως η πιο πιεσμένη και καταθλιπτική χώρα της Ευρώπης, αλλά ως μια χώρα με έντονες αντιθέσεις.