Νέα μελέτη αναζωπυρώνει τη συζήτηση σχετικά με την προέλευση του COVID-19: Το εργαστήριο και οι θεωρίες συνωμοσίας (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Νέα μελέτη αναζωπυρώνει τη συζήτηση σχετικά με την προέλευση του COVID-19: Το εργαστήριο και οι θεωρίες συνωμοσίας (vid)
Πολλοί επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο, τονίζοντας ότι τα στοιχεία για ζωονοσογόνο προέλευση, όπου ο ιός μεταπηδά από τα ζώα στον άνθρωπο.

Σε μια εξέλιξη που υπόσχεται να αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με την προέλευση του COVID-19, μια νέα μελέτη από ερευνητές του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία δείχνει ότι ο ιός είναι πιθανότερο να προέρχεται από εργαστήριο παρά από ζώα. Αυτός ο τολμηρός ισχυρισμός αμφισβητεί την επικρατούσα πεποίθηση ότι ο ιός προέκυψε φυσικά από την άγρια πανίδα, μια θεωρία που έχει στηρίξει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αντίδρασης στην πανδημία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Risk Analysis, δεν ισχυρίζεται ότι αποδεικνύει οριστικά την εργαστηριακή προέλευση του COVID-19. Αντιθέτως, θέτει ότι η πιθανότητα μιας αφύσικης προέλευσης δικαιολογεί σοβαρή εξέταση, σε αντίθεση με τις γρήγορες απορρίψεις που συχνά έχει δεχθεί. Οι ερευνητές έχουν ενσωματώσει στην ανάλυσή τους αυτό που περιγράφουν ως «άλλες πληροφορίες» παράλληλα με τα ιατρικά στοιχεία, υποδηλώνοντας μια ευρύτερη προσέγγιση για την κατανόηση της εμφάνισης του ιού.

Οι επικριτές της μελέτης, ωστόσο, προειδοποιούν κατά της εξαγωγής πρόωρων συμπερασμάτων από τα ευρήματά της. Έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με πιθανές προκαταλήψεις που ενυπάρχουν στη μεθοδολογία της μελέτης, ιδίως όσον αφορά τη χρήση του εργαλείου αξιολόγησης Grunow-Finke. Το εργαλείο αυτό περιλαμβάνει τη βαθμολόγηση διαφόρων στοιχείων με βάση την ένδειξη της μη φυσικής προέλευσης του ιού, αλλά ο υποκειμενικός χαρακτήρας αυτής της αξιολόγησης θα μπορούσε να εισάγει προσωπικές προκαταλήψεις στην ανάλυση.

 

Ένα από τα βασικά σημεία αμφισβήτησης της μελέτης είναι η θέση διάσπασης της φουρίνης του ιού, ένα μοναδικό βιολογικό χαρακτηριστικό που διευκολύνει την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό το χαρακτηριστικό, που δεν συναντάται σε στενά συγγενείς ιούς, αναφέρθηκε από τη μελέτη ως ένδειξη χειραγώγησης. Επιπλέον, η εγγύτητα του αρχικού κρούσματος του COVID-19 σε μια ερευνητική μονάδα της Γουχάν που μελετούσε κορονοϊούς νυχτερίδων, και είχε προτείνει έρευνα που αφορούσε την εισαγωγή θέσεων διάσπασης φουρίνης σε κορονοϊούς- έχει τροφοδοτήσει εικασίες για εργαστηριακή προέλευση.

Παρά τα επιχειρήματα αυτά, πολλοί επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο, τονίζοντας ότι τα στοιχεία για ζωονοσογόνο προέλευση, όπου ο ιός μεταπηδά από τα ζώα στον άνθρωπο, παραμένουν ισχυρά.

Η νέα μελέτη υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της ανίχνευσης της προέλευσης του COVID-19, ένα έργο που περιπλέκεται από τις γεωπολιτικές εντάσεις, τις επιστημονικές προκλήσεις και τον τεράστιο όγκο παραπληροφόρησης που έχει πολλαπλασιαστεί από την έναρξη της πανδημίας.