Τριφύλλια, μπύρες και... όλα στο πράσινο: Μύθοι και αλήθειες για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου

Τριφύλλια, μπύρες και... όλα στο πράσινο: Μύθοι και αλήθειες για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου
Σε «πράσινους» ρυθμούς κινείται σήμερα όλος ο πλανήτης καθώς στις 17 Μαρτίου γιορτάζεται η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

Για περισσότερα από 1000 χρόνια, η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται στην Ιρλανδία κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου.

Με τα χρόνια, η καθολική θρησκευτική γιορτή που τιμά τον θάνατο του Αγίου Πατρικίου, του προστάτη της Ιρλανδίας, έχει μετατραπεί σε μια ημέρα εορτασμού και ανάδειξης της ιρλανδικής κουλτούρας με φαντασμαγορικές παρελάσεις, παραδοσιακή μουσική, ειδικά φαγητά, χορούς και πολύ πολύ πράσινο - το χρώμα που συνήθως συνδέεται με τον άγιο.

st patrick

Λέγεται ότι ο Άγιος Πατρίκιος έφερε τον Χριστιανισμό στην τότε παγανιστική Ιρλανδία και χρησιμοποίησε όλα τα κέλτικα σύμβολα της εποχής για να μπορέσει να εξηγήσει και να διαδώσει τον Χριστιανισμό. Ο θρύλος λέει, επίσης, ότι επέλεξε τα Shamrocks (τρίφυλλα τριφύλλια) ως το πιο σημαντικό σύμβολο της Εκκλησίας με σκοπό να εξηγήσει την έννοια της Αγίας Τριάδας στους άπιστους και τους παγανιστές.

 

Σήμερα, η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται παγκοσμίως σε περισσότερες από 200 χώρες. Είναι εθνική εορτή στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη Βόρεια Ιρλανδία. Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται επίσης από τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αργεντινή και ιδιαίτερα από την ιρλανδική διασπορά.

Στις ΗΠΑ, ο ποταμός του Σικάγο βάφεται πράσινος κάθε χρόνο την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου χρησιμοποιώντας 40 κιλά ειδικού χρώματος.

Ποιος ήταν όμως ο Άγιος Πατρίκιος και τι ισχύει από όλα όσα του καταλογίζουν;

Ο Άγιος Πατρίκιος δεν ήταν Ιρλανδός

Ο Άγιος Πατρίκιος γεννήθηκε στη Βρετανία - και όχι στην Ιρλανδία.

Σε ηλικία 16 ετών, απήχθη από Ιρλανδούς πειρατές που τον πούλησαν ως σκλάβο για να φροντίζει πρόβατα. Δραπέτευσε, επέστρεψε στη Βρετανία και βρήκε καταφύγιο σε ένα μοναστήρι. Χρόνια αργότερα, έγινε ιερέας και ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη, διαδίδοντας τον χριστιανισμό για 16 χρόνια. Τελικά, επέστρεψε στην Ιρλανδία για να προσηλυτίσει την τότε παγανιστική χώρα στον χριστιανισμό.

Το χρώμα του Αγίου Πατρικίου ήταν το μπλε και όχι το πράσινο

Ενώ σήμερα συνδέουμε τον Άγιο Πατρίκιο - και οτιδήποτε ιρλανδικό - με το πράσινο χρώμα, ο άγιος αρχικά απεικονιζόταν σε όλες τις τοιχογραφίες με μπλε ράσα. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη απόχρωση του μπλε ονομαζόταν αρχικά «μπλε του Αγίου Πατρικίου".

Το πράσινο έγινε δημοφιλές τον 18ο αιώνα, όταν η δυσαρέσκεια με την αγγλική κυριαρχία αυξήθηκε και το ιρλανδικό κίνημα άρχισε να χρησιμοποιεί το τριφύλλι (που συνδέεται με τον Άγιο Πατρίκιο) ως σύμβολο ενότητας και αντίστασης. Το πράσινο χρώμα συνδέθηκε έκτοτε με την ιρλανδική ανεξαρτησία και τον Άγιο

Το πραγματικό του όνομα δεν ήταν Patrick

Το αρχικό όνομα του Αγίου Πατρικίου ήταν Maewyn Succat και γεννήθηκε από χριστιανούς γονείς στη ρωμαϊκή Βρετανία.

Ο πατέρας του ήταν διάκονος και ο παππούς του ιερέας. Αλλά ο Άγιος Πατρίκιος (σύμφωνα με τη δική του μαρτυρία) δεν ήταν ιδιαίτερα πιστός ως παιδί. Μετονομάστηκε σε Patricus αφού έγινε ιερέας, το οποίο στη συνέχεια άλλαξε σε Patrick όταν επέστρεψε στην Ιρλανδία.

Ο Άγιος Πατρίκιος έδιωξε τα φίδια από την Ιρλανδία;

Ο δημοφιλής θρύλος λέει ότι ο Άγιος Πατρίκιος στάθηκε στην κορυφή ενός λόφου, του Croagh Patrick (σήμερα σημαντικός τόπος προσκυνήματος στην Ιρλανδία), και εξόρισε όλα τα φίδια από την Ιρλανδία χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο ραβδί.

Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι το νησιωτικό έθνος δεν φιλοξενούσε ποτέ φίδια.

Η "εξορία των φιδιών", ωστόσο, θα μπορούσε να είναι αληθινή σε μεταφορικό επίπεδο στην εξάλειψη του παγανισμού από την Ιρλανδία και τον θρίαμβο του χριστιανισμού.

Οι παρελάσεις της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου ξεκίνησαν στην Αμερική και όχι στην Ιρλανδία

Αν και η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται για πάνω από μια χιλιετία στην Ιρλανδία, οι διάσημες παρελάσεις που έχουν γίνει πλέον το σήμα κατατεθέν των εορτασμών της γιορτής ξεκίνησαν αρχικά στην Αμερική τον 18ο αιώνα από Ιρλανδούς μετανάστες.

Η πρώτη οριστική παρέλαση για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου πραγματοποιήθηκε το 1737, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.