O Σπίρτζης ζητά να συσταθεί ειδική επιτροπή για να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή του στα Τέμπη

Επιμέλεια: Newsroom
O Σπίρτζης ζητά να συσταθεί ειδική επιτροπή για να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή του στα Τέμπη
Ο Χρήστος Σπίρτζης ζητάει να ελεγχθεί για τη σύμβαση 717. Η επιστολή στον Τασούλα.

Στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα αναμένεται να βρεθεί αιφνιδιαστικά σήμερα το πρωί ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, αναλαμβάνοντας προσωπικά πρωτοβουλία για την υπόθεση των Τεμπών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το protothema.gr, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα και με κοινοποίηση προς όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, ο κ. Σπίρτζης επικαλείται, σύμφωνα με πληροφορίες, το Άρθρο 86 παρ. 5 του Συντάγματος, ανοίγοντας ο ίδιος μόνος του τον δρόμο για τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Μια ημέρα μετά την σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Σπίρτζης τονίζει πως «με το πόρισμα (της πλειοψηφίας) της Εξεταστικής Επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» είναι φανερό ότι δεν διαλευκάνθηκαν πιθανές ευθύνες για την διαχείριση της

Σύμβασης 717 του 2014 και για την ΕΡΓΟΣΕ». «Τούτων δοθέντων, είναι φανερό ότι δεν μου δόθηκε η ευκαιρία, παρότι το ζήτησα σε όλους τους τόνους, να αντιμετωπίσω τις ποικίλες υπόνοιες ή/και κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εις βάρος μου για την περίοδο 2015 - 2019, που διετέλεσα Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών», συμπληρώνει, επικαλούμενος και την επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

 

Με δεδομένο ότι «από τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα έχω βρεθεί έκθετος, χωρίς κανένα λόγο και καμία αιτιολόγηση, σε μία προπαγανδιστική τακτική διάχυσης ευθυνών», όπως παρατηρεί ο πρώην Υπουργός, «θεωρώ λοιπόν χρέος μου: Πρώτον, να υπερασπισθώ την προσωπικότητά μου και την εν γένει πορεία και το έργο μου απέναντι σε οποιαδήποτε προσβολή και σε οποιαδήποτε απόπειρα σπίλωσης. Δεύτερον, να τιμήσω έμπρακτα και όχι στα λόγια την μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και την τόσο αξιοπρεπή αγωνιστική στάση των οικογενειών και των οικείων τους», συμπληρώνει, ζητώντας την ενεργοποίηση ως προς το πρόσωπό του του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος.

Τι προβλέπει το άρθρο 86 παρ. 5

Σύμφωνα με το άρθρο, «αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».