Ραγδαίες εξελίξεις μετά την μομφή για Τέμπη: «Περνάει» η πρόταση δυσπιστίας
Νέα σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» με τίτλο «Μονταζιέρα στα Τέμπη». Πρόταση δυσπιστίας προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης νωρίτερα σήμερα.
Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται 50 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ διαθέτει 32. Ωστόσο, η Νέα Αριστερά που διαθέτει 11 βουλευτές και το ΚΚΕ που έχει 21 γνωστοποίησαν ότι θα στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της Κυριακής ο Αλέξης Χαρίτσης είχε αναφέρει «η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Η παραμονή της αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία». Αντίστοιχα το ΚΚΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε πως «φυσικά, εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα».
Η διαδικασία
Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Με βάση το άρθρο 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.
Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας. Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Στέφανος Κασσελάκης: «Πιστεύω ότι ήταν ένα σχέδιο από το σύστημα για να με σπρώξουν σιγά σιγά έξω» (vid)
- ΠΑΣΟΚ: Φουρτούνες για τη συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά, δεν έχει βάση να πάμε σε λαϊκό μέτωπο, λέει η Διαμαντοπούλου, θα πάμε στο 5% προειδοποιεί ο Νίκος Παπανδρέου
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών