«Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV»: Η σκοτεινή πλευρά του Nickelodeon (vid)

«Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV»: Η σκοτεινή πλευρά του Nickelodeon (vid)
Αυτό το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ αποκαλύπτει όχι μόνο την περιστασιακή και συστηματική κακομεταχείριση των νεαρών σταρ, αλλά και την απόκοσμη σεξουαλικοποίηση που συχνά μεταμφιέστηκε σε αθώα διασκέδαση.

Στον απόηχο του κινήματος MeToo και της αποκαθήλωσης πολυάριθμων προσωπικοτήτων υψηλού προφίλ στη βιομηχανία του θεάματος, θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι το τοπίο της τηλεόρασης, ιδίως της παιδικής τηλεόρασης, είχε ελεγχθεί και εξυγιανθεί. Ωστόσο, η σειρά «Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV» αποκαλύπτει μια πραγματικότητα που καταρρίπτει αυτή την υπόθεση, παρουσιάζοντας μια βαθιά ανησυχητική ματιά στα ενδότερα του Nickelodeon, ενός τιτάνα της παιδικής ψυχαγωγίας.

Στο επίκεντρο αυτών των αποκαλύψεων βρίσκεται ο Dan Schneider, ένα όνομα συνώνυμο της επιτυχίας του Nickelodeon στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο Schneider, που εξυμνήθηκε για τη δημιουργικότητά του στην δημιουργία παιδικών προγραμμάτων, παρουσιάζεται ως μια φιγούρα της οποίας οι ενέργειες του κάθε άλλο παρά αξιέπαινες ήταν. Μετά την αποχώρησή του από το δίκτυο το 2018, μια σειρά από καταγγελίες έχουν έρθει στην επιφάνεια, ζωγραφίζοντας την εικόνα ενός εργασιακού περιβάλλοντος που βρίθει εκφοβισμού, ταπείνωσης και ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει ένα μοτίβο ανησυχητικών περιπτώσεων όπου νεαροί ηθοποιοί, μερικοί από τους οποίους ήταν τόσο αξιοσημείωτοι όσο η Ariana Grande, τοποθετούνταν σε συμβιβαστικές και σεξουαλικές καταστάσεις, σκηνές που, εκ των υστέρων, σοκάρουν με την κατάφωρη αδιαφορία τους για την καταλληλότητα. Η συμπερίληψη ανήλικων ηθοποιών με μπικίνι, η συχνή εστίαση στα γυμνά πόδια των κοριτσιών και οι υποβλητικές ενέργειες, όπως η διαβόητη σκηνή όπου η Grande φαίνεται να «αρμέγει» μια πατάτα, αναδεικνύουν μια ανησυχητική τάση που έμεινε αδιαμφισβήτητη εκείνη την εποχή.

 

Αυτό που κάνει το «Quiet on Set» ιδιαίτερα οδυνηρό είναι η ικανότητά του να παραλληλίζει τις εμπειρίες όσων εργάζονταν στο Nickelodeon με τα ευρύτερα ζητήματα της ανισορροπίας των φύλων και της κακομεταχείρισης στη βιομηχανία του θεάματος. Οι πρώην σεναριογράφοι του Nickelodeon Jenny Kilgen και Christy Stratton αφηγούνται ένα επαγγελματικό περιβάλλον όπου ο σεξισμός δεν ήταν απλώς ανεκτός αλλά ενσωματωμένος στην κουλτούρα, εκδηλώνοντας «αστεία» και συμπεριφορές που τις άφησαν να αισθάνονται περιθωριοποιημένες και υποτιμημένες.

@cbsnews Former Nickelodeon producer Dan Schneider is speaking out after accusations of inappropriate and abusive behavior were made against him in the new docuseries "Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV." Both Nickelodeon and CBS News are owned by Paramount Global. #news ♬ original sound - cbsnews

Ως απάντηση στο ντοκιμαντέρ, ο Schneider ζήτησε συγγνώμη μέσω μιας συνέντευξης στο YouTube, αναγνωρίζοντας το ρόλο του στη δημιουργία μιας άβολης ατμόσφαιρας για το γυναικείο προσωπικό και προσπαθώντας να μεταθέσει μέρος της ευθύνης στην ιεραρχική φύση της τηλεοπτικής παραγωγής. Το επιχείρημά του, ότι το σεξουαλικοποιημένο περιεχόμενο των εκπομπών του ήταν προϊόν όχι μόνο της δικής του δημιουργίας αλλά και ενός δικτύου και μιας βιομηχανίας που απέτυχαν να παρέμβουν, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη λογοδοσία και την εποπτεία στον τηλεοπτικό προγραμματισμό.

@retrorewindreflection #theamandashow #amandabynes #nickelodeon #quietontheset ♬ original sound - RetroRewindReflection

Η σειρά δεν εκθέτει απλώς τις ατομικές αδυναμίες μιας εξέχουσας προσωπικότητας της παιδικής ψυχαγωγίας, αλλά αποτελεί έκκληση για μια ενδελεχή εξέταση και αναθεώρηση των προτύπων και των πρακτικών που επέτρεψαν την άνθηση μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Αυτό το ντοκιμαντέρ υπογραμμίζει τη σημασία της επαγρύπνησης, της λογοδοσίας και της συλλογικής ευθύνης για την προστασία της αθωότητας και της ευημερίας των νεαρών ηθοποιών.

@julieweinsteinn childhood changed #foryou #fyp #quietonset ♬ we cant be friends - ♰