Το μυστικό της Σαντορίνης: Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για την ιστορία του νησιού

Επιμέλεια: Newsroom
Το μυστικό της Σαντορίνης: Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για την ιστορία του νησιού
Πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις έφεραν στο φως νέες γνώσεις για το ταραχώδες παρελθόν του νησιού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία πιο πολύπλοκη και δυνητικά επικίνδυνη από ό,τι είχε γίνει κατανοητό μέχρι σήμερα.

Το γραφικό νησί της Σαντορίνης, διάσημο για τα εντυπωσιακά σπίτια του, που είναι φωλιασμένα πάνω από έναν ειδυλλιακό γαλάζιο κόλπο, κρύβει ένα βαθύ και εκρηκτικό μυστικό. Αυτή η παραδεισένια τοποθεσία, που αγαπήθηκε από τους τουρίστες σε όλο τον κόσμο, οφείλει την ύπαρξή της σε μια σειρά εντυπωσιακά ηφαιστειακών εκρήξεων.

Το όμορφο σχήμα της Σαντορίνης είναι το άμεσο αποτέλεσμα κολοσσιαίων ηφαιστειακών εκρήξεων που έχουν σμιλέψει το τοπίο του νησιού επί χιλιετίες. Η πιο κατακλυσμική από αυτές τις εκρήξεις συνέβη γύρω στο 1560 π.Χ., ένα γεγονός τόσο ισχυρό που συνέβαλε σημαντικά στην παρακμή του Μινωικού πολιτισμού. Αυτή η έκρηξη ήταν από τα πιο ισχυρά ηφαιστειακά γεγονότα των τελευταίων 10.000 ετών, που χαρακτηρίστηκε από μαζικές εκτοξεύσεις συντριμμιών και καταστροφικά τσουνάμι.

Το νησί βρίσκεται σήμερα σε μια ευαίσθητη φάση του ηφαιστειακού κύκλου ζωής του, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν στενά το ηφαίστειο Καμένη, ένα σχετικά μικρό χαρακτηριστικό που υποδηλώνει το πολύ μεγαλύτερο ηφαιστειακό σύστημα στο οποίο ανήκει. Αυτό το σύστημα επαναφορτίζεται περιοδικά με μάγμα, έτοιμο για μελλοντικές εκρήξεις. Το 726 μ.Χ., το ηφαίστειο εξερράγη βίαια, ένα γεγονός που θεωρήθηκε ότι αντιπροσωπεύει το πιο ακραίο δυνατό σενάριο για αυτό το ηφαιστειακό σύστημα. Ωστόσο, μια πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience έδειξε τώρα ότι η πραγματική κλίμακα αυτής της έκρηξης ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έκρηξη του 726 εκτόξευσε τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια κυβικά λάβας, τέφρας και καυτών βράχων, παρομοιάζοντας το μέγεθός της με την έκρηξη του 2022 του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha'apai στον Ειρηνικό. Η αποκάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους 15.000 κατοίκους της Σαντορίνης και τα δύο εκατομμύρια τουρίστες που την επισκέπτονται ετησίως. Η μελέτη υποδηλώνει ότι οι μέτριες έως μεγάλες εκρηκτικές εκρήξεις μπορεί να είναι πιο πιθανές από ό,τι πιστεύαμε κάποτε.

Παρά τα δυσοίωνα αυτά ευρήματα, οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι. Η πιθανότητα να συμβεί μια σημαντική έκρηξη στο εγγύς μέλλον παραμένει χαμηλή και δεν υπάρχουν άμεσα σημάδια ηφαιστειακής δραστηριότητας. Η έρευνα αυτή ενισχύει την κατανόηση των ηφαιστειακών κινδύνων της Σαντορίνης, επιτρέποντας την καλύτερη προετοιμασία και προστασία από μελλοντικές εκρήξεις.

@Photo credits: eurokinissi