Η τεχνητή νοημοσύνη καταναλώνει την ίδια ενέργεια με μια μικρή χώρα: Είναι μόνο η αρχή

Επιμέλεια: Newsroom
Η τεχνητή νοημοσύνη καταναλώνει την ίδια ενέργεια με μια μικρή χώρα: Είναι μόνο η αρχή
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ψηφιακής μας εποχής επεκτείνεται με πρωτοφανή ρυθμό, με πιθανές συνέπειες που θα μπορούσαν να συναγωνιστούν την ενεργειακή κατανάλωση ολόκληρων εθνών.

Σε μια εποχή όπου η ψηφιακή τεχνολογία είναι ουσιαστικά άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινή μας ζωή, η εκρηκτική αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI) έχει αναδειχθεί σε θέμα κρίσιμης σημασίας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έριξε πρόσφατα φως στο θέμα αυτό, προβλέποντας σημαντική αύξηση της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας που αποδίδεται στα κέντρα δεδομένων, στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και στις τεχνολογίες ΤΝ.

Η έκθεση του ΙΕΑ αποκαλύπτει ότι η συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των κέντρων δεδομένων, των εργασιών κρυπτονομισμάτων και της τεχνητής νοημοσύνης αντιστοιχούσε σχεδόν στο 2% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας το 2022. Είναι ανησυχητικό ότι το ποσοστό αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2026, φτάνοντας σε επίπεδο κατανάλωσης συγκρίσιμο με το σύνολο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας. Τέτοια στατιστικά στοιχεία αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση του κρυμμένου κόστους που συνδέεται με τις ψηφιακές ευκολίες που διαπερνούν τη ζωή μας, από την πλοήγηση στο διαδίκτυο μέχρι τις αυτοματοποιημένες πληρωμές διοδίων και τις υπηρεσίες μουσικής.

Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ βελτιώνουν τις καθημερινές μας εμπειρίες, απαιτούν σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη και τη συντήρησή τους, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών, των μετάλλων και του νερού, που το καθένα έχει το δικό του περιβαλλοντικό και ενεργειακό κόστος. Οι συμβιβασμοί που σχετίζονται με αυτά τα κόστη είναι πολλαπλοί, αλλά ίσως κανένας δεν είναι πιο πιεστικός από την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ενεργειακές απαιτήσεις αυτών των τεχνολογιών. Καθώς η απειλή της κλιματικής αλλαγής γίνεται όλο και μεγαλύτερη, η επιτακτική ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα.

 

Η προβολή των ευρημάτων του ΙΕΑ αναδεικνύει μια κρίσιμη διασταύρωση στην τεχνολογική μας εξέλιξη: την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και την υιοθέτηση πιο πράσινων, πιο ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών. Ζητά επίσης μια συλλογική αλλαγή στις καταναλωτικές μας συνήθειες, προτρέποντάς μας να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι χρήστες της τεχνολογίας. Η αναγνώριση ότι κάθε byte δεδομένων που καταναλώνουμε συμβάλλει σε ένα μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι το πρώτο βήμα προς τον μετριασμό των επιπτώσεων της ψηφιακής μας εποχής.

Η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, ένας κλάδος της μηχανικής μάθησης που παραδειγματίζεται από μοντέλα όπως το GPT-3 της OpenAI, ξεχωρίζει ως μια ιδιαίτερα ενεργοβόρα τεχνολογία. Η εκπαίδευση αυτών των μοντέλων απαιτεί τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, με την κατανάλωση ενέργειας ενός μόνο μοντέλου να συναγωνίζεται αυτή εκατοντάδων σπιτιών. Η σύγκριση μεταξύ της ενέργειας που χρησιμοποιείται από μια απλή αναζήτηση στο Google και ένα αίτημα ChatGPT καταδεικνύει περαιτέρω τη διαφορά στα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βελτιστοποίηση και αποδοτικότητα στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης .