Η ΕΛ.ΑΣ υλοποιεί το νέο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων
Η ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιεί από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2024, μια δέσμη δράσεων, οι οποίες έχουν στόχο στην αποτροπή και αντιμετώπιση της παραβατικότητας που εκδηλώνεται μεταξύ νέων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Συγκεκριμένα, τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής υλοποιείται δράση ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά παραβατικότητας. Η δράση στοχεύει στην αποτροπή εκδηλώσεων βίας και επιθέσεων σε βάρος των νέων και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων και των γονέων τους, μέσω της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
Η Ελληνική Αστυνομία υλοποιεί το νέο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων
-40.638- έλεγχοι και -500- συλλήψεις ανηλίκων σε όλη τη χώρα το τελευταίο δίμηνο
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχουν ως προτεραιότητα την προστασία των ανηλίκων. Από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2024 υλοποιείται μία δέσμη δράσεων, οι οποίες στοχεύουν στην αποτροπή και αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που εκδηλώνεται μεταξύ νέων.
Τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής υλοποιείται δράση ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά παραβατικότητας. Η δράση στοχεύει στην αποτροπή εκδηλώσεων βίας και επιθέσεων σε βάρος των νέων και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων και των γονέων τους, μέσω της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας.
Στις περιπτώσεις που εκδηλώθηκαν περιστατικά βίας και παραβατικότητας, πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές και συλλήψεις. Η δράση ήπιας αστυνόμευσης έχει αποτιμηθεί θετικά από τους ανηλίκους και τους γονείς, οι οποίοι πλησιάζουν τους αστυνομικούς, συνομιλούν μαζί τους και ενημερώνονται για ζητήματα που τους απασχολούν.
Ο σχεδιασμός υλοποιείται σε όλη τη Χώρα, με τη συμμετοχή περισσότερων από -13.500- αστυνομικών, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει:
- 40.638- ελέγχους ανηλίκων,
- 1.418- προσαγωγές και
- συλλήψεις -500- ανηλίκων μεταξύ των οποίων -50- για ναρκωτικές ουσίες, -40- για κλοπές-διαρρήξεις, -19- για κατοχή όπλων και -13- για σωματικές βλάβες.
Ειδικότερα, στην Αττική πραγματοποιήθηκαν -8.078- έλεγχοι, έγιναν -135- προσαγωγές και 9 συλλήψεις ανηλίκων, ενώ στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, -2.345- έλεγχοι και -7- προσαγωγές ανηλίκων.
Στο πλαίσιο αποτίμησης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η Ελληνική Αστυνομία έχει χαρτογραφήσει τις περιοχές και τα σημεία, στα οποία εκδηλώνεται συνεχής και αυξανόμενης παραβατικότητα, με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων.
Παράλληλα, υλοποιείται σημαντικός αριθμός δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια -1.250- διαλέξεις σε σχολεία και άλλους χώρους, τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά -101.969- άτομα καθώς και -86- συναντήσεις με Δήμους, Μ.Κ.Ο. αθλητικούς ομίλους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και λοιπούς Φορείς.
Κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει απροστάτευτο, ευάλωτο και μόνο. Κανείς γονιός δεν πρέπει να ανησυχεί για το παιδί του όταν αυτό βρίσκεται εκτός σπιτιού.