Από καταδικασμένος σε δικτάτορα: Η άνοδος του Αδόλφου Χίτλερ μέσα σε έξι ημέρες

Επιμέλεια: Newsroom
Από καταδικασμένος σε δικτάτορα: Η άνοδος του Αδόλφου Χίτλερ μέσα σε έξι ημέρες
Η συναρπαστική περιγραφή του Timothy Ryback για τα περίπλοκα γεγονότα που οδήγησαν στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία ρίχνει φως σε αυτή την αινιγματική τροπή των γεγονότων.

Στις 24 Ιανουαρίου 1933, μια ανατριχιαστική γελοιογραφία κοσμούσε τις σελίδες μιας γερμανικής εφημερίδας, απεικονίζοντας τον Αδόλφο Χίτλερ μέσα σε ένα νεκροταφείο αποτυχημένων πολιτικών προσπαθειών του. Στη γελοιογραφία, ο Χίτλερ εμφανιζόταν ως φιγούρα του Άμλετ, κρατώντας το ίδιο του το κρανίο ανάμεσα σε ταφόπλακες σε σχήμα σβάστικας, μια συγκλονιστική εικόνα του πολιτικού θανάτου.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις ελπίδες των μη ναζιστών ευσεβών πόθων, η πολιτική καριέρα του Χίτλερ απείχε πολύ από το να τελειώσει. Παρά το γεγονός ότι διέσχισε χιλιάδες χιλιόμετρα αεροπορικώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, χρησιμοποιώντας όλη του τη ρητορική δεινότητα σε κατάμεστες αίθουσες σε όλη τη χώρα, το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ δεν συγκέντρωσε το απαραίτητο 51% των εθνικών ψήφων για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του Ράιχσταγκ στις 6 Νοεμβρίου. Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων της Γερμανίας τον είχαν απορρίψει και το κόμμα του αντιμετώπιζε την πτώχευση, επιβαρυμένο με χρέος 90 εκατομμυρίων μάρκων Ράιχ.

Ακόμη και ο Γιόζεφ Γκέμπελς, ο αφοσιωμένος ακόλουθος του Χίτλερ, παραδέχτηκε στο ημερολόγιό του ότι το 1932 ήταν γεμάτο από ατυχίες. Ωστόσο, μέσα σε μόλις έξι ημέρες από εκείνη τη γελοιογραφία, ο πρόεδρος του Ράιχ, στρατάρχης φον Χίντενμπουργκ, διόρισε τον Χίτλερ ως νέο καγκελάριο, μια απόφαση που φαινόταν αδιανόητη δεδομένης της προσωπικής περιφρόνησης του Χίντενμπουργκ για τον Χίτλερ.

Η συναρπαστική περιγραφή του Timothy Ryback για τα περίπλοκα γεγονότα που οδήγησαν στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία ρίχνει φως σε αυτή την αινιγματική τροπή των γεγονότων. Πολλοί σχολιαστές εκείνη την εποχή συμμερίζονταν την πεποίθηση ότι το πολιτικό άστρο του Χίτλερ είχε αρχίσει να σβήνει, ωστόσο δεν κατάφεραν να κατανοήσουν το αδάμαστο πνεύμα του και την αδιάκοπη επιδίωξη της εξουσίας.

Η ανθεκτικότητα του Χίτλερ απέναντι στις αναποδιές έμοιαζε με εκείνη του ατσαλιού, τροφοδοτούμενη από μια αποφασιστικότητα που δεν ανεχόταν αντιδράσεις. Παρά την αρχική άρνηση του Χίντενμπουργκ να αναθέσει την διακυβέρνηση σε ένα κόμμα που χαρακτηριζόταν από μισαλλοδοξία και βία, ο Χίτλερ επέμεινε στην προσπάθειά του για την ηγεσία.

Η αφήγηση του Ryback υπογραμμίζει τον τρομακτικό θρίαμβο του πείσματος, καθώς η ακλόνητη αποφασιστικότητα του Χίτλερ τον ώθησε από το χείλος της πολιτικής λήθης στην απόλυτη, δικτατορική εξουσία. Οι εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας, όπως αφηγείται στο Mein Kampf, του είχαν ενσταλάξει μια ακλόνητη αποφασιστικότητα που ακόμη και οι σοβαρότερες αντιξοότητες δεν μπορούσαν να καταπνίξουν.