Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή προκάλεσαν χάος στις αερομεταφορές και στα σχέδια εκατομμυρίων τουριστών

Επιμέλεια: Newsroom
Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή προκάλεσαν χάος στις αερομεταφορές και στα σχέδια εκατομμυρίων τουριστών
Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ προκάλεσε χάος στον κλάδο των αερομεταφορών, αφού περιόρισε περαιτέρω τις επιλογές για τα αεροπλάνα που κινούνται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Πολλοί τουρίστες που πετούσαν αυτές τις μέρες στο εξωτερικό σε υπεραστικά δρομολόγια προειδοποιήθηκαν για αλλαγές δρομολογίων, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες προχωρούν σε ακυρώσεις πτήσεων και αλλαγές στις διαδρομές μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Περισσότερες από δέκα αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ή να αναδρομολογήσουν πτήσεις τις τελευταίες δύο ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των easyJet, Qantas, KLM, Lufthansa, WizzAir, United Airlines και Air India.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη διαταραχή στα αεροπορικά ταξίδια από την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

 

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανέστειλε τις πτήσεις της από και προς το Ιράν, ενώ άλλες εταιρείες, όπως η αυστραλιανή Qantas και η Scandinavian Airlines (SAS), άλλαξαν δρομολόγιο των αεροπλάνων για να αποφύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράν. Η EasyJet και η WizzAir έχουν επίσης ακυρώσει τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ.

Ο Mark Zee, ιδρυτής της Ops Group, η οποία παρακολουθεί τον εναέριο χώρο και τα αεροδρόμια παγκοσμίως, δήλωσε: «Από (την 11η Σεπτεμβρίου) είχαμε να δούμε μια τέτοια κατάσταση με τόσους πολλούς διαφορετικούς εναέριους χώρους να κλείνουν με τόσο γρήγορη διαδοχή, και αυτό δημιουργεί χάος».

«Ο εναέριος χώρος του Ιράν χρησιμοποιείται από αεροπορικές εταιρείες που ταξιδεύουν μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και οι εν λόγω αερομεταφορείς θα περιοριστούν σε δύο εναλλακτικές διαδρομές, είτε μέσω Τουρκίας είτε μέσω Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο κ. Zee.

Ο Οργανισμός της ΕΕ για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) ανακοίνωσε σήμερα (15/04) ότι εξακολουθεί να συνιστά στις αεροπορικές εταιρείες να είναι προσεκτικές στον εναέριο χώρο του Ιράν και του Ισραήλ και σε απόσταση περίπου 100 ναυτικών μιλίων γύρω από το Ισραήλ.

Οι παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους, που καταρρίφθηκαν κυρίως από το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα του Ισραήλ ή από τους συμμάχους του προτού φτάσουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

O EASA σημείωσε εξάλλου ότι όλοι οι επηρεαζόμενοι εναέριοι χώροι – Ισραήλ, Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ και Ιράν– έκλεισαν από τις αρμόδιες αρχές στη διάρκεια της σχετικής χρονικής περιόδου.

«Δεν υπήρξε σε καμία στιγμή κίνδυνος για υπερπτήση της πολιτικής αεροπορίας», υπογράμμισε. Χθες, Κυριακή, εξέπνευσε η ισχύς του κλεισίματος όλων των εναέριων χώρων, που είχε επιβληθεί το σαββατοκύριακο, κατέληξε ο EASA.