Αφρικανική σκόνη: O Κολυδάς εξήγησε γιατί «βάφτηκε» πορτοκαλί ο ουρανός της Αττικής

Επιμέλεια: Newsroom
Αφρικανική σκόνη: O Κολυδάς εξήγησε γιατί «βάφτηκε» πορτοκαλί ο ουρανός της Αττικής
Σε νέα ανάρτηση για την αφρικανική σκόνη προέβη ο Θοδωρής Κολυδάς.

Το γεγονός του ότι δεν έβρεξε το τελευταίο διάστημα στην Αττική, σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους του απόκοσμου τοπίου που επικράτησε την Τρίτη στο λεκανοπέδιο λόγω της αφρικανικής σκόνης.

Σε νεότερη ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί για ποιους κατά τη δική του άποψη λόγους, το απόγευμα της Τρίτης δημιουργήθηκε το πορτοκαλί χρώμα στην ατμόσφαιρα της Αθήνας. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε το ότι δεν υπήρξε βροχή για πολλές ημέρες και έτσι «η σκόνη δεν ξεπλύθηκε» και αιωρούνταν στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες.

«Το "απόκοσμο" χρώμα δημιουργήθηκε λόγω της σκέδασης του φωτός , όπου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η ώρα που σημειώθηκε το max της μεταφοράς που συνέπεσε με το ηλιοβασίλεμα», συμπλήρωσε παράλληλα στην ανάρτησή του.

«Το μακρινό το ταξίδι της σκόνης το είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση. Στη δεύτερη φωτογραφία μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις είχε σήμερα το μεσημέρι το Κίεβο στην Ουκρανία. Η Ευρώπη και η χώρα μας με τις νέες δορυφορικές φωτογραφίες του Copernicus από τον #Sentinel5 έχει την δυνατότητα να απεικονίσει τις συγκεντρώσεις σκόνης ακόμη και με νέφωση. Είναι μεγάλο κέρδος για τη σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών. Ερεύνησα ιστορικά στοιχεία περιπτώσεων με μεγάλες μεταφορές σκόνης τις οποίες σας τις μεταφέρω . Οι περισσότερες είναι καταγεγραμμένες στο προσωπικό μου ημερολόγιο όπως τις έζησα στη βάρδια της #ΕΜΥ. Αν κάποιος άλλος συνάδελφος γνωρίζει κάποια άλλη περίπτωση, είναι ευπρόσδεκτη η προσθήκη του», αναφέρει αρχικά στην ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς.

«Αναλυτικά , έχουμε στις 7 Μαρτίου 1902, 28 Μαρτίου 1931 , 23 Απριλίου 1965 , στις 14 Απριλίου 2008, 21 Μαίου 2008 και 17 Απριλίου 2005 (τρίτη φωτογραφία). Υπάρχουν επίσης στις 25/2/2001, 24/2/2006 , 6/3/2009, 21/5/2008 και 10/11/2010. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ειδικά για την Αθήνα αποτελεί το εντονότερο γεγονός όπως ανέφερα στο @Starchannelnew1 . Μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε το ότι δεν υπήρξε βροχή -όπως γίνεται συνήθως-, οπότε η σκόνη δεν "ξεπλύθηκε" και παρέμεινε μεγάλο χρονικό διάστημα αιωρούμενη στην ατμόσφαιρα. Το "απόκοσμο" χρώμα δημιουργήθηκε λόγω της σκέδασης του φωτός , όπου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η ώρα που σημειώθηκε το max της μεταφοράς που συνέπεσε με το ηλιοβασίλεμα», κατέληξε.