Ανήσυχοι οι μετεωρολόγοι: «Η θερμοκρασία στην Ευρώπη ανεβαίνει τόσο πολύ που το ανθρώπινο σώμα δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει»
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ευρώπη βιώνει αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα του επιβλαβούς για την υγεία θερμικού στρες, που σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες.
Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δημοσίευσαν την έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη το 2023.
Υπάρχουν ορισμένα βασικά ευρήματα από αυτήν, όπως ότι το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ για την ήπειρο, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ήταν η υψηλότερη και οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα αυξήθηκαν σε ανησυχητικό επίπεδο.
Ο Carlo Buontemo, διευθυντής της υπηρεσίας Copernicus Climate Change Service της ΕΕ, δήλωσε: «Ορισμένα από τα γεγονότα του 2023 εξέπληξαν την επιστημονική κοινότητα λόγω της έντασης, της ταχύτητας εμφάνισης, της έκτασης και της διάρκειάς τους».
Συγκεκριμένα, ένας καύσωνας τον Ιούλιο του 2023 οδήγησε το 41% της νότιας Ευρώπης σε πολύ έντονη ή ακραία θερμική καταπόνηση.
Η ακραία ζέστη αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο για τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπνευστικές και όχι μόνο παθήσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη έχουν αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία 20 χρόνια. Μάλιστα, αναμένεται ότι αυτές οι τάσεις θα επιδεινωθούν.
Ο Ρίτσαρντ Άλεν, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, φέρεται να δήλωσε: «Το μόνο που περιμένουμε είναι ότι η σοβαρότητα των ακραίων φαινομένων θα επιδεινωθεί. Αναμένουμε να υπάρξουν πιο άγριες διακυμάνσεις μεταξύ θερμών, ξηρών και υγρών συνθηκών".
Ο Mauro Facchini, επικεφαλής της μονάδας για την παρατήρηση της Γης στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος (DG DEFIS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Τα δεδομένα που παρουσιάζονται για την ευρωπαϊκή κατάσταση του κλίματος είναι ανησυχητικά, αλλά η έρευνα αυτή αποτελεί επίσης ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για τους στόχους μας να μεταβούμε σε βιώσιμη ενέργεια, να μειώσουμε τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Ντόναλντ Τραμπ: Αναβάλλεται επ' αόριστον η ανακοίνωση της ποινής για την υπόθεση Ντάνιελς
- Νέα φρικιαστική υπόθεση στη Γαλλία: Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την έφηβη κόρη του σε αγνώστους
- Αποστολή στο Τορίνο: «Εδώ χτυπά η καρδιά του κόσμου» έλεγε ο Νίτσε - Η πόλη του Γανυμήδη, του Θουκυδίδη και της Ιεράς Σινδόνης