Αν το ραπ είναι αμαρτία…

Αν το ραπ είναι αμαρτία…
Η ράπερ Χαρά μας δίνει ένα άλμπουμ λατρεία και εμείς ακούμε πρόθυμα το «Sin City».

Ο ήχος της πόλης έχει κατακερματιστεί και μοιραστεί σε όλους τους ράπερ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Ξάνθης… Κάθε γειτονιά και κάθε δρόμος, κάθε πλατεία και κάθε παγκάκι έχει το όνομα, έχει το στόμα, που ρίμες «φτύνει» και μάτια που έχουν συνηθίσει στο πίνε πίνε. Ε, αυτή η ράπερ ανήκει σε αυτούς που απαντάνε μείνε μείνε και γίνε. Στο ταξίδι αυτό, όμως, δεν παίζουν φύλλα από το παρελθόν και χιόνια που δεν λιώνουν. Αυτή η τύπισσα σε παίρνει από το χέρι, σε σηκώνει, σε ξεσηκώνει και σε στέλνει σε μέρη που μόνο η φαντασία σου φτιάχνει. Και δεν είναι μόνη της. Εχει κορίτσια που τη στηρίζουν, την καλύπτουν και μαζί τους ξεκινάει ο χορός και ο λόγος ο τρελός, ο ωραίος, ο καλά φτιαγμένος με ρυθμούς μανιασμένους, πολυκύμαντους, που φτάνουν από το high στο low με άλματα και γερά πατήματα. Γι’ αυτό, αν ακούσεις ένα, δύο, τρία, κομμάτια της θα αφήσεις τους καπνούς και τους δίχως νόημα κύκλους και θα την ακολουθήσεις. Και ξέρεις κάτι; Το «τριπάρισμα» που θα λάβεις θα είναι φτιαγμένο από νότες και φωνές που ακολουθούν το πρόσταγμα, την ικανότητα, της μίας και μοναδικής. Η ράπερ αυτή λέγεται Χαρά και το άλμπουμ της παίζει για σένα, παίζει γι’ αυτή την πόλη της αμαρτίας.

Και ήρθε το καλό, το δυνατό


Η Χαρά ήταν ευχάριστη έκπληξη όταν την ακούσαμε. Σαν την ξαφνική δροσιά σε μέρα καύσωνα. Αυτό που λέμε δεν είναι υπερβολή. Αν ακούσετε τα κομμάτια της πριν το «Sin City», αυτή την εντύπωση θα αποκομίσετε. Ναι, υπάρχουν μελωδικά, νωχελικά, γλυκά κομμάτια στο ρεπερτόριο της. Ο πυρήνας, όμως, είναι η διάδοση της καλής διάθεσης, της αποφασιστικότητας και της τόλμης. Ακούγοντας το ραπ της καταλαβαίνεις ότι το ύφος της έχει τη σκληράδα που πρέπει και την ευαισθησία που χρειάζεται. Η πρώτη επαφή, τα σινγκλ της, ήταν το έναυσμα. Ειδικά το live της στο «Dozen Sessions» μας προετοίμαζε για κάτι καλό, κάτι δυνατό, κάτι τόσο… Χαρά. Στις 24 Απριλίου «έσκασε» το LP και ήταν σαν κομήτης με πολύχρωμη πύρινη «ουρά». Η «Αμαρτωλή Πόλη» είναι τίτλος που κάποιος θα πει «προβλέψιμο». Ας το δεχτούμε. Ο τρόπος, όμως, που ελίσσεται η Χαρά στα προσωπικά, υπαρξιακά, κοινωνικά της μονοπάτια είναι απόλυτα δικός της. Ακούγοντας τα εννιά κομμάτια νιώθεις τα στιβαρά μπιτ και τη δουλεμένη ραπ εκφορά. Η εξωστρέφεια της συνδυάζεται με την κατάκτηση της έκθεσης. Μια ολοκληρωμένη δουλειά είναι η απόλυτη παράδοση στα μάτια και στα αυτιά του κοινού. Ό,τι χτυπούσε μέσα της βγήκε έξω με τον τρόπο που ήθελε. Respect.

Σε ξεσηκώνει


Το άλμπουμ θα παρουσιαστεί στις 15 Μαΐου στο «An Club» και όσοι βρεθούν εκεί θα ακούσουν μια πολύ καλή παραγωγή και τη Χαρά να δίνει κάθε καλλιτεχνική της πλευρά. Οι ντριλ εκλάμψεις και οι ψυχεδελικές αντηχήσεις να «ντύνουν» τα πολλά flow και τα διάφορα «πατήματα» στα μπιτ. Πότε δυνατά, στιβαρά, πότε απαλά και με χάρη. Το σημερινό ραπ που σε ταρακουνά, σε κουνά και σε ξεσηκώνει είναι εδώ. Οι ρυθμοί είναι ανεβαστικοί, χαρούμενοι και καλά δουλεμένοι. Η ταχύτητα των ήχων ακολουθεί τη φωνή και τον τρόπο με τον όποιο εκτοξεύονται οι ρίμες. Η Χαρά προσαρμόζεται σε κάθε παραγωγή και αναδεικνύει τη σιγουριά της. Οι στίχοι έρχονται από το άτομο και διαπερνάνε τον αστικό ιστό. Σβελτάδα, σπιρτάδα κι ένα ασταμάτητο τρέξιμο στα μπιτ. Ο χαρακτήρας της Χαράς βρίσκεται σε κάθε track και απογειώνεται σε κομμάτια όπως: «Sin City», «Καλαμπακιώτικα Ραπς», «Eurotrip», «Hot», «Ptsd». Τα δύο τελευταία είναι με τις Expe, Ladele και είναι «φωτιά». Την παραγωγή υπογράφουν οι Soda, Th Mark, Electabaz, Kaist, Ketetya. Το «Sin City» θα ακούσετε πολλές φορές και με κάποια κομμάτια θα «κολλήσετε» άσχημα. Και όλα αυτά, έρχονται ζωντανά στις 15/5. Θα γίνει χαμός!

INFO

Παρουσίαση δίσκου «Sin City»

15 Μαΐου

Στο «An Club».

Guests: Expe, Ladele, ΚΞ

On Decks: Soda

Doors Open: 20:00

Εισιτήρια: Σπίρα καφέ-μπαρ [Μεσολογγίου 5, Εξάρχεια], Blend Streethouse [Στρ. Καραϊσκάκη 46, Χαϊδάρι], Monsterville [Αγ. Ειρήνης 13, Μοναστηράκι]

@Photo credits: instagram