«Οδός Ηρώων Σκοπευτηρίου»: Η ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944 και η εκτέλεση των 200 Ελλήνων στην Καισαριανή (vid)
Δέκα φορτηγά ξεκίνησαν από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου κουβαλώντας μελλοθάνατους κομμουνιστές στην Καισαριανή. Ο δρόμος προς το Σκοπευτήριο γέμισε ρούχα και χαρτάκια των κρατουμένων, όχι «αποχαιρετιστήρια» σημειώματα, αλλά μηνύματα λεβεντιάς, περηφάνιας, και καλέσματα για αντίσταση και εκδίκηση: «Δε σας ξέχασα ποτές. Για σας και για τον ελληνικό λαό έδωσα τη ζωή μου. Σήμερα, 1η Μάη 1944, σας φιλώ για τελευταία φορά»/ «Αγαπημένοι μου. Ο θάνατος δε θα πρέπει να σας λυπήσει, αλλά να σας ατσαλώσει πιο πολύ για πάλη που διεξάγετε. Σφίξετε τις καρδιές σας και βγείτε παλικάρια από τη νέα αυτή δοκιμασία. Έτσι θα μας τιμήσετε καλύτερα. Όταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δεν πεθαίνει ποτέ. Με πολλή αγάπη. Σας φιλώ»/ «Καλύτερα να πεθαίνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά, παρά να ζει σκλάβος»/ «Πρωτομαγιά. Γεια σας. Όλοι πάμε στη μάχη».
Η αντίστροφη μέτρηση προς την 1 Μάη του 1944, ξεκινάει στις 27 Απριλίου. Τότε μια διμοιρία του 8ου Συντάγματος του Ε.Λ.Α.Σ. στήνει ενέδρα στους Μολάους Λακωνίας και σκοτώνει τον διοικητή της 41ης Γερμανικής Μεραρχίας Οχυρών, υποστράτηγο Φραντς Κρεχ και μέλη της συνοδείας του. Τα αντίποινα σκληρά. Ναζιστικές δυνάμεις της 117ης Μεραρχίας σκότωσαν δεκάδες άτομα που βρέθηκαν στο δρόμο τους από τους Μολάους μέχρι τη Σπάρτη.
Παράλληλα, ταγματασφαλίτες του Διονύση Παπαδόγγονα, με εντολή του ίδιου, εξαιτίας της προσωπικής… συμπάθειας που έτρεφε απέναντι στον εκτελεσθέντα ναζί υποστράτηγο, εκτέλεσαν στην Πελοπόννησο ακόμα 100 Έλληνες αντιστασιακούς ή ύποπτους για αντιστασιακή δράση. Τέλος, η διοίκηση των δυνάμεων κατοχής έδωσε εντολή να εκτελεστούν και 200 κρατούμενοι των φυλακών στο Χαϊδάρι! Πενήντα εκτελεσθέντες για κάθε έναν νεκρό Γερμανό από την επίθεση του Ε.Λ.Α.Σ. στους Μολάους…
Το στρατόπεδο Χαϊδαρίου ζει μία από τις πιο «σημαντικές» στιγμές στην ιστορία του. Η ναζιστική διοίκηση έστελνε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 Έλληνες για εκτέλεση. Από τους 200 προς εκτέλεση κομμουνιστές, οι 170 προέρχονταν από τις φυλακές της Ακροναυπλίας και ανήκαν στο σκληρό πυρήνα των στελεχών του ΚΚΕ, ενώ οι υπόλοιποι 30 από την Ανάφη, όπου είχαν αρχικά εξοριστεί.
Δέκα φορτηγά μετέφεραν τους κρατουμένους από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου μέχρι την Καισαριανή. Από τα σημειώματα που πρόλαβαν να αφήσουν οι μελλοθάνατοι προς τους συγγενείς, τους συναγωνιστές και τους αγαπημένους τους, πιστοποιούν τη βαθιά τους πίστη στην υπόθεση της ελευθερίας. «Όταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δεν πεθαίνει ποτές» έγραψε στην πορεία του προς το θάνατο ο Μήτσος Ρεμπούτσικας.
Οι 200 μελλοθάνατοι ήρωες οδηγούνταν στον τόπο της εκτέλεσης ανά εικοσάδες. Όταν μεταφέρθηκαν εκεί όλοι, ήταν περίπου 10 το πρωί. Τότε, τα οπλοπολυβόλα άρχισαν το μακάβριο έργο τους. Κάθε εικοσάδα, πριν πάρει την θέση της για εκτέλεση, αναλάμβανε το θλιβερό καθήκον της μεταφοράς των άψυχων σωμάτων των συναγωνιστών τους στα απορριμματοφόρα που παρελάμβαναν τις σορούς.
Η φριχτή διαδικασία διήρκεσε τουλάχιστον δύο ώρες. Στις 12 το μεσημέρι όλα είχαν τελειώσει, και ο τόπος είχε μετατραπεί σε έναν κατακόκκινο λασπότοπο.
Ο λαός της Καισαριανής, συγκλονισμένος, και αψηφώντας την τρομοκρατία των κατακτητών, μετονόμασε την οδό Σκοπευτηρίου όπου κύλησε το αίμα, σε «Οδό Ηρώων Σκοπευτηρίου». Στους τοίχους γράφτηκε το σύνθημα «Αυτός ο δρόμος είναι Δρόμος Ηρώων. Τον διαβαίνουν οι λεβέντες του έθνους. Χτες 1η του Μάη 1944 τον διάβηκαν 200 παλικάρια». Και το Σκοπευτήριο της Καισαριανής ο λαός αργότερα του έδωσε το όνομα το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς».