Ο καλύτερος trader του κόσμου έβγαλε εκατομμύρια προβλέποντας την έκβαση της ελληνικής οικονομικής κρίσης (vid)

Κώστας Μιχαήλ
Ο καλύτερος trader του κόσμου έβγαλε εκατομμύρια προβλέποντας την έκβαση της ελληνικής οικονομικής κρίσης (vid)
Ένας Βρετανός επιχειρηματίας μίλησε για την ανεξήγητη απόφασή του να εγκαταλείψει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, παρά το γεγονός ότι ήταν ο καλύτερος στον κόσμο σε αυτό τον τομέα. 

Το 2011, μόλις έξι χρόνια μετά την έναρξη της εκπαίδευσής του στο London School of Economics, ο Gary Stevenson έγινε ένας από τους σημαντικότερους διαπραγματευτές συναλλάγματος στον κόσμο, κερδίζοντας 35 εκατομμύρια δολάρια για την εταιρία του (Citibank) και ένα τρελό μπόνους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εαυτό του.

Ο Stevenson κατάφερε να προβλέψει την έκβαση της ελληνικής οικονομικής κρίσης το 2011, προτού στρέψει την προσοχή του σε μια παρόμοια κατάσταση το 2012, δηλαδή την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ωστόσο, λίγο καιρό αργότερα όλα άλλαξαν. Ο Stevenson, ένα παλικάρι της εργατικής τάξης με τρομερό ταλέντο στα μαθηματικά που κάποτε είχε αποβληθεί από το λύκειο επειδή πουλούσε κάνναβη, δεν μπορούσε να αντέξει το άγχος της δουλειάς. Αυτό, όμως, που δεν τον άφηνε να ησυχάσει ήταν η συμπεριφορά του αφεντικού του και το γεγονός ότι χρωστούσε την επιτυχία του στην οικονομική ανισότητα που έβλαπτε πολλούς αγαπημένους του ανθρώπους στην παλιά του γειτονιά.

«Θυμάμαι ότι με κάλεσαν σε μια συνάντηση με το αφεντικό μου. Το θέμα είναι ότι μισούσα αυτό το αφεντικό. Πραγματικά τον μισούσα, αλλά έπρεπε να γελάω με τα αστεία του για έξι μήνες», δήλωσε ο Stevenson στο τελευταίο επεισόδιο του LADbible TV "Minutes With". Όταν πήρα αυτό το τεράστιο μπόνους κατάλαβα ότι δεν χρειάζεται να γελάω πια με τα αστεία του τύπου»

Θυμάμαι ότι «έβγαζα» τα μάτια μου για αυτόν τον τύπο κάθε μέρα. Κάπου αρχίσαμε να τσακωνόμαστε πολύ. Μου φώναζε όλη την ώρα Και τότε σκέφτηκα - 'Τι στο διάολο κάνω; Τι στο διάολο κάνω;" Τότε κοίταξα το αφεντικό μου και είπα: Πρέπει να παραιτηθώ» πρόσθεσε. Τότε η ανώτερη διοίκηση τρελάθηκε επειδή εκείνη την εποχή ήταν ο κορυφαίος trader της Citibank στον κόσμο. Ο νο1 trader είχε πάρει την απόφαση του και κανένας δεν μπορούσε να τον κάνει να την ξανασκεφτεί.

Από τότε που εγκατέλειψε τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ο Στίβενσονς αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην εκστρατεία κατά της οικονομικής ανισότητας και κατά στη βοήθεια των φτωχότερων ανθρώπων που υποφέρουν περισσότερο κατά τη διάρκεια οικονομικών υφέσεων για τις οποίες δεν ευθύνονται...