Ερευνητής μηνύει την Meta για το δικαίωμα παραμετροποίησης του Facebook News Feed

Ερευνητής μηνύει την Meta για το δικαίωμα παραμετροποίησης του Facebook News Feed
Κι άλλα ζητήματα για την Meta, αυτή τη φορά με αφορμή το Facebook News Feed.

O αλγόριθμος του Facebook είναι ένα μόνιμο debate για τους χρήστες και φαίνεται πως κάποιος ερευνητής προχωράει σε νομικές ενέργειες κατά της Meta.

Ο ίδιος αναφέρεται πως θέλει να κυκλοφορήσει ένα πρόγραμμα για browsers που θα τους επιτρέπει να απενεργοποιούν την τροφοδοσία του αλγόριθμού τους.

Το πρόγραμμα αυτό έχει δημιουργηθεί από τον Ethan Zuckerman, ο οποίος εργάζεται ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και η άποψή του είναι πως οι χρήστες πρέπει να έχουν καλύτερο έλεγχο του χρονολογίου τους.

Το εργαλείο που έφτιαξε έχει την ονομασία “Unfollow Everything 2.0” και επιτρέπει στον χρήστη του Facebook να κάνει unfollow φίλους, groups και σελίδες και να αδειάσει το χρονολόγιο που εμφανίζεται όταν συνδεθεί στην πλατφόρμα.

Το νομικό έγγραφο αναφέρει πως οι χρήστες θα μπορούν μετά τη χρήση του προγράμματος να αποφασίσουν μεμονωμένα τι θα βλέπουν από ποιον και θα έχουν πλήρη έλεγχο στο περιεχόμενο που τους σερβίρεται.

Ο Zuckerman εμπνεύστηκε για αυτό το πρόγραμμα από ένα αντίστοιχο project του 2021 που όμως βρήκε αντίθετη την Meta, η οποία κινήθηκε νομικά εναντίον του δημιουργού του, ενώ του απενεργοποίησε και τον λογαριασμό.