Da Vinci Wolves: Ο στρατός της Ουκρανίας στρέφεται σε μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες

Da Vinci Wolves: Ο στρατός της Ουκρανίας στρέφεται σε μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες
Η κυβέρνηση του Κιέβου πασχίζει να προσελκύσει νέους στρατιώτες ακόμα και με τη βία. Υπάρχουν, όμως, μονάδες που είναι υπερπλήρεις. Πώς το πετυχαίνουν.

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει νεοσύλλεκτους και να αναπληρώσει το μειωμένο στρατιωτικό προσωπικό, ο στρατός της Ουκρανίας στρέφεται σε μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες και αναρτήσεις στο Instagram για να ενισχύσει τις τάξεις του.

«Μην περιμένετε τον εχθρό να έρθει στο σπίτι σας», προτρέπει μια διαδικτυακή αφίσα για το τάγμα Da Vinci Wolves, μια εθελοντική μονάδα. «Καταστρέψτε τον εχθρό μαζί μας», προτείνει μια άλλη που δείχνει στρατιώτες να επανδρώνουν πυροβολικό, αναφέρει η WSJ.

Οι προσπάθειες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας αναπλήρωσης των δυνάμεων που έχουν εξαντληθεί μετά από δύο και πλέον χρόνια πολέμου κατά της Ρωσίας. Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία, ο στρατός του Κιέβου περιμένει νέες αποστολές όπλων από τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση τροποποίησε νόμους για να υποχρεώσει τους Ουκρανούς που ζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν. Οι στρατιωτικές μονάδες, ιδίως οι εθελοντές, ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν όσους είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στον αγώνα, αλλά πολλοί είναι επιφυλακτικοί, φοβούμενοι την κακή εκπαίδευση, τους μη κινητοποιημένους συντρόφους και την ανεπαρκή ηγεσία.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να πολεμήσουν, αλλά θέλουν να επιλέξουν τη μονάδα τους, τον διοικητή τους», δήλωσε ο λοχίας Serhiy Filimonov, αρχηγός των Da Vinci Wolves.

Το τάγμα, μέρος της 59ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας, φημίζεται για την αποτελεσματικότητα, την οργάνωση και την κινητοποίησή του. Πήρε το όνομά του από τον πρώτο αρχηγό του, τον Dmytro «Da Vinci» Kotsyubailo, ο οποίος εγκατέλειψε τη σχολή καλών τεχνών για να πολεμήσει τη μυστική εισβολή της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία το 2014, ενώ ήταν ακόμη έφηβος.

Όταν ο Dmytro σκοτώθηκε σε μάχη στο Μπαχμούτ το 2023, ο πρόεδρος της Ουκρανίας και κορυφαίοι στρατιωτικοί παρευρέθηκαν στην κηδεία του. Τώρα, το πορτραίτο του υποδέχεται τους δυνητικούς νεοσύλλεκτους σε ένα γραφείο στρατολόγησης στο κεντρικό Κίεβο, ακριβώς δίπλα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο γεμάτο καφέ και εστιατόρια.

Η μονάδα αποτελείται από ηθοποιούς, φανατικούς οπαδούς του ποδοσφαίρου και έναν αρχηγό διμοιρίας που ήταν παιδίατρος. Αρκετοί έχουν δημοφιλή προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αρχηγοί της μονάδας διασφαλίζουν ότι τα στρατεύματά τους είναι καλά εξοπλισμένα και επιδεικνύουν τακτικές που διασφαλίζουν τη ζωή των στρατιωτών.

Το τάγμα έχει 50.000 οπαδούς στο Instagram, όπου πουλάει εμπορεύματα και δημοσιεύει βίντεο και φωτογραφίες με συνθήματα όπως «Ώρα να πολεμήσουμε». Από τότε που ξεκίνησε μια εκστρατεία στρατολόγησης τον Φεβρουάριο, έχει λάβει 1.000 αιτήσεις, πολύ περισσότερες από όσες μπορεί να δεχτεί.

Αυτή η προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες κρατικές προσπάθειες να υποχρεώσει πολλούς να καταταγούν. Η κυβέρνηση μείωσε πρόσφατα το όριο ηλικίας για τη στράτευση από τα 27 στα 25 έτη.