Γιατί αποσύρθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca και τι ισχύει για όσους έκαναν τουλάχιστον μια δόση

Γιατί αποσύρθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca και τι ισχύει για όσους έκαναν τουλάχιστον μια δόση
Τι αναφέρουν ο καθηγητής Βασιλακόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΟΦ για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά από την πλήρη αποθέωση, η ΑstraZeneca ανακοίνωσε πως αποσύρει το εμβόλιο κατά της covid-19, με το οποίο εμβολιάστηκαν εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο.

Στις 27 Μαρτίου ο Eυρωπαϊκός Oργανισμός Φαρμάκων έκανε δεκτή την αίτηση για κατάργηση του εμβολίου, μια απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από χτες.

Και κάπως έτσι κλείνει ένας κύκλος για ένα αν μη τι άλλο αμφιλεγόμενο εμβόλιο που είχε προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και στη χώρα μας, καθώς οι αναφορές για τυχόν παρενέργειες ήταν αρκετές και αφορούσαν ως επί το πλείστον το εν λόγω σκεύασμα.

Οι καταγγελίες για τις παρενέργειες είχαν πολλαπλασιαστεί εκείνη την εποχή με αρκετές από αυτές τις μαρτυρίες να φέρνει στο φως το LIVE NEWS.

O τότε 35χρονος Αλέξανδρος Μεταξάκης μιλούσε στο Live News για τη διπλή θρόμβωση που, όπως έλεγε, του προκάλεσε το AstraZeneca.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός μάλιστα αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως μπορεί σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το εμβόλιο να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας.

Στα μέσα του Ιουνίου του 2021 και με την καχυποψία στα ύψη, η εθνική επιτροπή εμβολιασμού είχε εισηγηθεί την παύση του AstraZeneca για τους κάτω των 60.

Οι ειδικοί εξηγούν στο Live News πως ο λόγος που αποσύρεται σήμερα το εμβόλιο δεν είναι γιατί είναι κακό αλλά γιατί δεν είναι επικαιροποιημένο όπως άλλα εμβόλια στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως.

To σπάνιο σύνδρομο της θρομβοπενίας έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 81 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η AstraZeneca έχει μηνυθεί από περισσότερα από 50 φερόμενα θύματα και συγγενείς στο Ανώτατο Δικαστήριο με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως πρόκειται για 1-3 περιπτώσεις ανά 100.000.

Καθησυχαστικός ήταν ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο.

«Όταν το εμβόλιο πρωτοφτιάχτηκε και έγιναν οι κλινικές μελέτες που πήραν την έγκριση, η εξαιρετική επιπλοκή των θρομβώσεων δεν είχε εμφανιστεί στις μελέτες. Όταν εφαρμόστηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους, φάνηκε. Αυτό συμβαίνει με πολλά φάρμακα και εμβόλια», είπε.

«Πάντα σε οποιαδήποτε θεραπεία δώσουμε, πάντα υπάρχει κίνδυνος», κατέληξε.