Δύο μαθήτριες λυκείου έλυσαν μαθηματικό γρίφο που θεωρούνταν αδύνατος εδώ και 2.000 χρόνια!
Στο διαδίκτυο και στην κοινότητα των μαθηματικών επικρατεί τις τελευταίες μέρες ένας αναβρασμός καθώς πρόσφατα έγινε γνωστή μια εκπληκτική ανακάλυψη.
Πιο συγκεκριμένα, η Calcea Johnson και η Ne'Kiya Jackson, δύο ιδιοφυή παιδιά, απέδειξαν το θεώρημα του Πυθαγόρα χρησιμοποιώντας την τριγωνομετρία.
«Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό;» θα ρωτήσετε. Λοιπόν, αυτός ο μαθηματικός γρίφος έχει «κάψει» το μυαλό εκατοντάδων ακαδημαϊκών εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Τα δύο κορίτσια συμμετείχαν στην εξαμηνιαία συνάντηση της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας στη Τζόρτζια, όπου αποκάλυψαν τα ευρήματά τους στην ομάδα.
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν επίσης ερευνητές μαθηματικών από πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Alabama, το Georgia, το Louisiana State, το Ohio State και το Oklahoma και τα δυο κορίτσια ήταν οι μοναδικές μαθήτριες που συμμετείχαν.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους, οι Johnson και Jackson μίλησαν για το εύρημα τους και εξήγησαν πώς ανακάλυψαν μια νέα απόδειξη για το Πυθαγόρειο θεώρημα.
Αλλά ποια είναι αυτή;
Ας προσπαθήσουμε να την εξηγήσουμε:
Το συγκεκριμένο θεώρημα είναι γνωστό στους περισσότερους και σύμφωνα με αυτό το άθροισμα των τετραγώνων των δύο μικρότερων πλευρών ενός ορθογωνίου τριγώνου ισούται ακριβώς με το τετράγωνο της υποτείνουσας.
Όσοι επιχείρησαν να αποδείξουν αυτό το θεώρημα με βάση την τριγωνομετρία απέτυχαν γιατί θεώρησαν ότι οποιαδήποτε απόδειξη θα έπρεπε να είναι η κυκλική.
Οι δύο μαθήτριες εξήγησαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Συγκεκριμένα, είπαν: «Στη διάλεξή μας παρουσιάζουμε μια νέα απόδειξη του θεωρήματος του Πυθαγόρα η οποία βασίζεται σε ένα θεμελιώδες αποτέλεσμα της τριγωνομετρίας -τον νόμο των ημιτόνων- και δείχνουμε ότι η απόδειξη είναι ανεξάρτητη από την ταυτότητα της πυθαγόρειας τριγωνομετρίας \sin^2x + \cos^2x = 1».
Τα δύο κορίτσια έχουν κερδίσει τον σεβασμό των μεγαλύτερων μαθηματικών για αυτή τους την προσπάθεια και μιλώντας σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης είπαν ότι ζουν ένα όνειρο και είναι απίστευτη εμπειρία να παρουσιάζουν το έργο τους σε ανθρώπους που είναι πολύ πιο έμπειροι και καταξιωμένοι.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Η πόλη της Βόρειας Ελλάδας που ζει με τον πιο μοναδικό τρόπο τα φετινά Χριστούγεννα
- Έλληνας travel blogger ταξίδεψε στο Μεντεγίν για να επισκεφθεί τον τάφο του Εσκομπάρ και δίχασε το ίντερνετ: «Αθάνατος άρχοντας» (vid)
- Παράτησε στη μέση το κούρεμά του και έκανε σπριντ για να σώσει αστυνομικό που τις «έτρωγε» (vid)