Πρωτοποριακή μελέτη αποκάλυψε πώς μπορεί να καταλάβει κάποιος αν μια γυναίκα είναι ψυχοπαθής

Επιμέλεια: Newsroom
Πρωτοποριακή μελέτη αποκάλυψε πώς μπορεί να καταλάβει κάποιος αν μια γυναίκα είναι ψυχοπαθής
Σε αντίθεση με τους άνδρες ομολόγους τους, οι γυναίκες ψυχοπαθείς έχουν εδώ και καιρό διαφύγει της εύκολης κατηγοριοποίησης, καθώς οι συμπεριφορές και τα χαρακτηριστικά τους συχνά επισκιάζονται από τα επικρατούντα στερεότυπα.

Η ψυχοπάθεια, ένας όρος που συχνά συνδέεται με ανατριχιαστικές ιστορίες εγκληματικών εγκεφάλων και χαρισματικών χειραγωγών, παραμένει για πολλούς καλυμμένος από μυστήριο. Ενώ η στερεότυπη εικόνα ενός ψυχοπαθούς μπορεί να φέρνει στο μυαλό μας οράματα κακόβουλων ανδρών, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφοροποιημένη. Μια πρωτοποριακή μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού έριξε φως στα αποκαλυπτικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν την τάση μιας γυναίκας για ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για ένα συχνά παρεξηγημένο φαινόμενο.

Σε αντίθεση με τους άνδρες ομολόγους τους, οι γυναίκες ψυχοπαθείς έχουν εδώ και καιρό διαφύγει της εύκολης κατηγοριοποίησης, καθώς οι συμπεριφορές και τα χαρακτηριστικά τους συχνά επισκιάζονται από τα επικρατούντα στερεότυπα. Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης του Νέου Μεξικού αμφισβητούν τη συμβατική σοφία, αποκαλύπτοντας ξεχωριστά πρότυπα συμπεριφοράς που μπορεί να χρησιμεύσουν ως προειδοποιητικά σημάδια για πιθανή ψυχοπάθεια.

Χρησιμοποιώντας καινοτόμους αλγορίθμους εντοπισμού του κεφαλιού για την ανάλυση ηχογραφήσεων γυναικών που ανακρίνονταν από την αστυνομία, οι ερευνητές εντόπισαν ένα βασικό δείκτη της γυναικείας ψυχοπάθειας: μια αξιοσημείωτη ακινησία του κεφαλιού. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια λεπτή λεπτομέρεια, έχει σημαντικές επιπτώσεις, υποδηλώνοντας μια σκόπιμη προσπάθεια να αποκρύψουν πιθανά στοιχεία που μπορεί να προδώσει η γλώσσα του σώματός τους.

Η ψυχοπάθεια, που χαρακτηρίζεται από χαρακτηριστικά όπως αντικοινωνική συμπεριφορά, έλλειψη μεταμέλειας και τάσεις χειραγώγησης, παραμένει ένα σύνθετο και πολύπλευρο φαινόμενο. Για την αξιολόγηση των υποψηφίων για ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη λίστα ελέγχου ψυχοπάθειας Hare, ένα ευρέως αναγνωρισμένο εργαλείο που αναπτύχθηκε από τον ψυχολόγο Robert D. Hare τη δεκαετία του 1970. Αυτός ο κατάλογος ελέγχου 20 στοιχείων βαθμολογεί τα άτομα σε μια κλίμακα από το ένα έως το 40, με βαθμολογίες άνω του 30 να υποδηλώνουν ψυχοπάθεια.