Αρχίζουν τα δύσκολα: Άνοδος της θερμοκρασίας, αφρικανική σκόνη και λασποβροχές (vid)

Αρχίζουν τα δύσκολα: Άνοδος της θερμοκρασίας, αφρικανική σκόνη και λασποβροχές (vid)
Σύμφωνα με τις προβλέψεις η αφρικανική σκόνη επανέρχεται δριμύτερη μαζί και με υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς από την Παρασκευή και μετά.

Η αφρικανική σκόνη μετά την έντονη παρουσία της το διήμερο 23 και 24 Απριλίου επιστρέφει στη χώρα μας και μάλιστα θα συνοδεύεται από ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Στην Ελευσίνα υπό την εποπτεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών έγινε σύσκεψη για την αλλαγή του καιρού τις επόμενες ώρες.

Στη σύσκεψη που έγινε στην Ελευσίνα υπό την εποπτεία του Αστεροσκοπείου τέθηκαν επί τάπητος το περιβάλλον, η κλιματική κρίση αλλά και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ανάμεσα τους και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Από αύριο Πέμπτη (16/05) αναμένεται ξανά μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που θα συνεχιστεί μέχρι και τη Δευτέρα 20 Μαΐου.

Η αφρικανική σκόνη σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην ατμόσφαιρα για τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικές στις μετακινήσεις τους τις επόμενες ημέρες.

Η μετεωρολόφος της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη τονίζει ότι αναμένονται θερμές αέριες μάζες από την Αφρική που θα κουβαλούν μαζί τους και την αφρικανική σκόνη.

Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήδη η μεταφορά σκόνης έχει ξεκινήσει από τα δυτικά και τα νότια, ωστόσο μεγαλύτερες συγκεντρώσεις περιμένουμε αύριο Πέμπτη στα δυτικά και τα νότια και βαθμιαία τις επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα και αυτό θα διαρκέσει μέχρι περίπου τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Οι θερμοκρασίες θα ανέβουν αρκετά. Αναμένεται αύριο Πέμπτη στα δυτικά και τα νότια να πλησιάσει τους 30 βαθμούς και τις επόμενες ημέρες, δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή αλλά και Δευτέρα, Τρίτη να φτάσει γύρω στους 30 βαθμούς.

Η γενική εικόνα για τα κεντρικά και τα νότια της χώρας και τοπικά θα φτάσει και τους 35 βαθμούς, Για παράδειγμα στη βόρεια Κρήτη την Παρασκευή αν ο νοτιάς είναι αρκετά ενισχυμένος τότε θα φτάσουμε τους 35, εξήγησε η μετεωρολόγος και πρόσθεσε « κυρίως στα νότια, κυρίως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, ίσως και στη Στερεά, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές και πολύ τοπικά».

.Αναφορά για την αλλαγή του καιρού έκανε και το meteo.gr με τα δύσκολα τα ξεκινούν από αύριο. «Η παρουσία χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την περιοχή μας θα οδηγήσουν στη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας.

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 παρατηρούνται υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας από την Τρίτη 14/5 από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Δυτική Ελλάδα και προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, μεταφορά σκόνης από την Αφρική προβλέπεται να επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας κυρίως από την Πέμπτη 16/5, με μεγάλη συγκέντρωση κοντά στο έδαφος, και θα εκδηλωθούν κατά τόπους λασποβροχές στα ηπειρωτικά».