Γερμανικό δικαστήριο έβαλε τεράστιο πρόστιμο σε υψηλόβαθμο πολιτικό για χρήση απαγορευμένης ναζιστικής φράσης: Το σύνθημα που τον «έκαψε»

Newsroom
Γερμανικό δικαστήριο έβαλε τεράστιο πρόστιμο σε υψηλόβαθμο πολιτικό για χρήση απαγορευμένης ναζιστικής φράσης: Το σύνθημα που τον «έκαψε»
Ο Björn Höcke, ηγετικό στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποίησε σκόπιμα ένα ναζιστικό σύνθημα της SA σε ομιλία του 2021

Γερμανικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο σε ηγετικό στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος Alternative für Deutschland επειδή χρησιμοποίησε μια απαγορευμένη ναζιστική φράση σε πολιτική συγκέντρωση.

Το κρατικό δικαστήριο της Χάλε καταδίκασε τον Björn Höcke, τον επικεφαλής του AfD στην ανατολική περιφέρεια της Θουριγγίας, επειδή χρησιμοποίησε σκόπιμα ένα σύνθημα που συνδέεται με την παραστρατιωτική πτέρυγα του ναζιστικού κόμματος, τα SA, σε ομιλία του σε προεκλογική εκδήλωση τον Μάιο του 2021.

Ο Χόκε, πρώην καθηγητής ιστορίας, έκλεισε τις δηλώσεις του με το σύνθημα «τα πάντα για τη Γερμανία». Ο προεδρεύων δικαστής έκρινε την Τρίτη (14/04) ότι ο ακροδεξιός πολιτικός γνώριζε τους ναζιστικούς συνειρμούς της φράσης όταν την είπε μπροστά στο πλήθος και έτσι του επέβαλε πρόστιμο 13.000 ευρώ.

Ο Höcke, ο οποίος αντιμετώπιζε μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών ετών, παρέμεινε προκλητικός καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα με διαδηλωτές κατά του AfD να συγκεντρώνονται έξω από το δικαστήριο.

Στην τελική αγόρευσή του στο δικαστήριο, κατηγόρησε τους εισαγγελείς ότι τον στοχοποίησαν πολιτικά και δήλωσε ότι είναι θύμα «πολιτικής καταστολής», σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Η Γερμανία έχει αυστηρούς νόμους που απαγορεύουν τη χρήση συνθημάτων, προπαγάνδας και συμβολισμών που συνδέονται με απαγορευμένες οργανώσεις όπως το ναζιστικό κόμμα