Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έλυσαν το μυστήριο για το πώς χτίστηκαν οι αιγυπτιακές πυραμίδες πριν από 4.000 χρόνια

Newsroom
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έλυσαν το μυστήριο για το πώς χτίστηκαν οι αιγυπτιακές πυραμίδες πριν από 4.000 χρόνια
Λύθηκε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην Αίγυπτο. Γιατί κατασκευάστηκαν στην έρημο οι πυραμίδες.

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στις πυραμίδες της Αιγύπτου βρήκαν νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις σε μια σημαντική πτυχή της κατασκευής τους. Οι αρχαίες κατασκευές είναι από τις πιο εμβληματικές στον κόσμο, γοητεύοντας ιδιαίτερα τόσο τους ιστορικούς όσο και τους τουρίστες.

Χτίστηκαν για να στεγάσουν τα λείψανα των αρχαίων φαραώ της Αιγύπτου, ενώ η μεγαλύτερη είναι η Μεγάλη Πυραμίδα, που φτάνει τα 146,6 μέτρα στον ουρανό, και η παλαιότερη είναι η βαθμιδωτή πυραμίδα στη νεκρόπολη της Σακκάρα, η οποία έχει ηλικία περίπου 4.700 ετών.

Μια πτυχή των πυραμίδων, ωστόσο, που έχει γοητεύσει ιδιαίτερα τους αρχαιολόγους, είναι ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάστηκαν. Συγκεκριμένα, πώς μεταφέρθηκαν εκεί οι χιλιάδες τόνοι πέτρας που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους. Ακόμα και με τη σύγχρονη τεχνολογία μας, η μετακίνηση τόσο μεγάλης ποσότητας πέτρας δεν θα ήταν καθόλου ευκαταφρόνητο κατόρθωμα.

Χωρίς αυτό, είναι μια ένδειξη που προκαλεί δέος για την εφευρετικότητα που διέθεταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι.

Λοιπόν, τώρα, οι αρχαιολόγοι που μελετούν τις πυραμίδες δημοσίευσαν μια εργασία που εξετάζει ακριβώς αυτό. Συγκεκριμένα, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Γουίλμινγκτον πρότεινε ότι οι αρχαίοι οικοδόμοι χρησιμοποιούσαν ένα σημείο του ποταμού Νείλου για να μεταφέρουν όλη αυτή την πέτρα, το οποίο σήμερα έχει χαθεί κάτω από την έρημο και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Eman Ghoneim δήλωσε στο BBC: «Κανείς δεν ήταν σίγουρος για τη θέση, το σχήμα, το μέγεθος ή την εγγύτητα αυτής της τεράστιας υδάτινης οδού με την πραγματική τοποθεσία των πυραμίδων».

Η μελέτη διεξήχθη σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποίησε νέα τεχνολογία για να χαρτογραφήσει την παλιά παρακλάδι του Νείλου, η οποία πιστεύουν ότι θάφτηκε πριν από χιλιάδες χρόνια από ξηρασία και αμμοθύελλες.