105 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων: Η προεδρική φρουρά τίμησε με τον δικό της τρόπο τη μνήμη των θυμάτων

105 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων: Η προεδρική φρουρά τίμησε με τον δικό της τρόπο τη μνήμη των θυμάτων
Οι στιγμές που καταγράφηκαν στο κέντρο της Αθήνας ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές, με ποντιακούς συλλόγους να δίνουν το «παρών» στο ετήσιο έθιμο κατά τη διάρκεια της αλλαγής φρουράς.

H μέρα Μνήμης η σημερινή, καθώς συμπληρώνεται ένας αιώνας και πέντε χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους, σχέδιο που ενορχήστρωσε και «εκτέλεσε» ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, Μουσταφά Κεμάλ.

Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς πραγματοποίησαν την αλλαγή φρουράς με Ζίπκα (σ.σ. Παραδοσιακή ενδυμασία Ποντίων) στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Συντάγματος, ως ύστατο φόρο τιμής στους ανθρώπους δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Πάρα τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αρκετοί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, για να τιμήσουν τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας αλλά και όλους εκέινους που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους.

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν ποντιακοί σύλλογοι και σωματεία, υπό τον ήχο της ποντιακής λύρας, ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο και δοξολογία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, με το σύνθημα φέτος «Αν ξεχάσουμε, θα χαθούμε».