Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να συνδεθεί με μια καθημερινή συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να συνδεθεί με μια καθημερινή συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που σκαλίζουν τη μύτη τους μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να επιτρέψουν σε επικίνδυνα βακτήρια να φτάσουν στον εγκέφαλο - ενδεχομένως προκαλώντας την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Eρευνητές προειδοποίησαν πρόσφατα ότι μία κοινή «σιχαμερή» συνήθεια θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε άνοια και Αλτσχάιμερ. Μπορεί το σκάλισμα της μύτης να αηδιάζει όσους μας βλέπουν, αλλά ενδέχεται να επηρεάζει αρνητικά και τη δική μας υγεία.

Σύμφωνα με την Daily Express, Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι επιβλαβή παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων μυκήτων, βακτηρίων και ιών, μπορεί να εισέλθουν στον εγκέφαλο μέσω της μύτης όταν κάποιος τη σκαλίζει. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει σε φλεγμονή και να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας.

Μόλις προκληθεί φλεγμονή, αρχίζει να παράγεται μαζικά στον εγκέφαλο η ουσία βήτα-αμυλοειδές, ένα πεπτίδιο που εκκρίνει ο εγκέφαλος ειδικά σε άτομα με Αλτσχάιμερ ως αμυντικό μηχανισμό. Αυτή η πρωτεΐνη μπορεί όμως να συσσωρευτεί και να επηρεάσει τα υγιή εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι ερευνητές δήλωσαν: «Η νευροφλεγμονή στη νόσο του Αλτσχάιμερ μπορεί να προκαλείται εν μέρει από ιικά, βακτηριακά και μυκητιακά παθογόνα που εισέρχονται στον εγκέφαλο μέσω της μύτης και του οσφρητικού συστήματος».

Για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων, συνέστησαν το τακτικό πλύσιμο των χεριών και τη χρήση αντιβακτηριακού τζελ, ειδικά αν δεν μπορείτε να «κόψετε» αυτή την ανθυγιεινή συνήθεια.