Ανησυχία για την επόμενη μέρα του Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί: Φόβοι για αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και οι συνεπιβάτες του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, επιβεβαιώθηκε ότι πέθανε μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου τους στο βορειοδυτικό Ιράν την Κυριακή (19/5).
Το τραγικό δυστύχημα συνέβη καθώς ο πρόεδρος και η συνοδεία του επέστρεφαν από την περιοχή Κόντα Αφαρίν στη βορειοδυτική επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν, μετά τα εγκαίνια ενός φράγματος στα κοινά σύνορα με τη Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το Tasnim.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο αντιπρόεδρος Moχάμεντ Μοχμπέρ θα αναλάβει τον έλεγχο βάσει Συντάγματος και οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν εντός 50 ημερών. Ο Μοχμπέρ δεν είναι τόσο κοντά στον ανώτατο ηγέτη όσο ήταν ο Ραΐσι και δεν θα απολαύσει τα προνόμιά του, διαχειρίζεται ωστόσο πολλά από τα οικονομικά του Χαμενεΐ εδώ και χρόνια και πιστώνεται ότι βοήθησε το Ιράν να αποφύγει ορισμένες από τις πολλές κυρώσεις που του επιβλήθηκαν.
Ομοίως, δεν πρέπει να αναμένουμε καμία σημαντική αλλαγή στις εξωτερικές δραστηριότητες του Ιράν ή την εμπλοκή του στον πόλεμο στη Γάζα.
Υπάρχουν επίσης πολλές ομάδες αντιφρονούντων στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου ενός παρακλάδου του Ισλαμικού Κράτους που μπορεί να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν αυτήν την κατάσταση. Ο Ραΐσι έγινε πρόεδρος το 2021 με τη δεύτερη και μόνο με ποσοστό συμμετοχής 41%, το χαμηλότερο από την επανάσταση του 1979. Δεν ήταν μια παγκοσμίως δημοφιλής προσωπικότητα και πολλοί στο Ιράν θα «γιορτάσουν» τον θάνατό του.
Μακροπρόθεσμα, ο θάνατός του θα έχει συνέπειες για τον ανώτατο ηγέτη. Θεωρούνταν ένας από τους δύο πρωτοπόρους για τη διαδοχή του Αγιατολάχ Αλί Χαμανέι μετά τον θάνατό του, ο άλλος ήταν ο γιος του Mοιτάμπα Χαμενεΐ. Για τους θρησκευόμενους και συντηρητικούς Ιρανούς, ο θάνατος του Ραίσι θα είναι βαρύ πένθος. Για πολλούς όμως, θα είναι ο θάνατος ενός άνδρα που είχε αίμα στα χέρια του.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Γερμανία: Το AfD τύπωσε φυλλάδια σε σχήμα αεροπορικού εισιτηρίου χωρίς επιστροφή και τα έστειλε στα σπίτια μεταναστών
- O Άντριου Τέιτ αφέθηκε ελεύθερος από τον κατ' οίκον περιορισμό για τις κατηγορίες της εμπορίας ανθρώπων
- Αδιανόητη απόφαση: Το Μαρόκο θα θανατώσει 3 εκατ. σκυλιά ενόψει του Μουντιάλ 2030