Ειδικοί εξηγούν τι συνέβη στην πτήση της Singapore Airlines (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ειδικοί εξηγούν τι συνέβη στην πτήση της Singapore Airlines (vid)
Το τραγικό περιστατικό στην πτήση της Singapore Airlines αποτελεί μια απογοητευτική υπενθύμιση των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν οι αναταράξεις και της ανάγκης επαγρύπνησης για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών.

Οι αναταράξεις είναι μια συνηθισμένη και συχνά επίφοβη εμπειρία στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, αλλά μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια μικρή ενόχληση. Στην πιο σοβαρή περίπτωση, οι αναταράξεις μπορούν να προκαλέσουν ανύψωση και πτώση των αεροπλάνων κατά 30 μέτρα, οδηγώντας σε πιθανούς τραυματισμούς ή ακόμη και θανάτους. Κάτι τέτοιο συνέβη σήμερα, όταν μια πτήση της Singapore Airlines αντιμετώπισε ακραίες αναταράξεις, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας επιβάτης και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι.

Στον απόηχο αυτού του τραγικού περιστατικού, οι ειδικοί εξήγησαν τι κρύβεται πίσω από αυτό το απρόβλεπτο και συχνά τρομακτικό καιρικό φαινόμενο. Επιπλέον, με την κλιματική αλλαγή να μεταβάλλει τα παγκόσμια καιρικά πρότυπα, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι έντονες αναταράξεις θα μπορούσαν να γίνουν όλο και πιο συχνές.

Τι είναι οι αναταράξεις;

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με αεροπλάνο έχουν βιώσει αναταράξεις: τα ξαφνικά τραντάγματα και τις βυθίσεις που μπορούν να κάνουν μια πτήση άβολη ή και τρομακτική. Ο Dr. David Birch, επικεφαλής του Κέντρου Αεροδυναμικής & Περιβαλλοντικής Ροής στο Πανεπιστήμιο του Surrey, εξηγεί ότι οι αναταράξεις προκαλούνται από το αεροπλάνο που πετάει σε περιοχές διαταραγμένου αέρα γεμάτες με στροβιλισμούς και δίνες. «Όπως μια βάρκα σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα, το αεροσκάφος σπρώχνεται από τον κινούμενο αέρα», δήλωσε ο Birch στη MailOnline.

 

Οι αναταράξεις ταξινομούνται από «ελαφρές», που προκαλούν ελαφρές ακανόνιστες αλλαγές στο ύψος, έως «σοβαρές». Σε ακραίες περιπτώσεις, οι αναταράξεις μπορεί να οδηγήσουν σε δομικές ζημιές στο αεροπλάνο και τραυματισμούς των επιβατών.

Αιτίες των αναταράξεων

Οι αναταράξεις μπορούν να προκύψουν από διάφορες πηγές. Ο Dr. Birch σημειώνει ότι μπορεί να προκληθεί από τα φυσικά ατμοσφαιρικά μοτίβα ανέμου ή από τα απόνερα άλλων αεροσκαφών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Ένας συνηθισμένος τύπος σοβαρών αναταράξεων είναι οι «μηχανικές αναταράξεις», οι οποίες συναντώνται συχνά γύρω από βουνά και άλλα φυσικά εμπόδια. Αυτό είναι παρόμοιο με τα κύματα που χτυπούν έναν βράχο στον ωκεανό.

Το περιστατικό της Singapore Airlines

Το μοιραίο περιστατικό συνέβη σε πτήση της Singapore Airlines από το Λονδίνο προς τη Σιγκαπούρη, η οποία αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην Ταϊλάνδη. Το Boeing 777 αναχώρησε από το αεροδρόμιο Χίθροου το βράδυ της Δευτέρας στις 22:17 τοπική ώρα με 211 επιβάτες και 18 μέλη πληρώματος στο αεροσκάφος. Η πτήση αντιμετώπισε ακραίες αναταράξεις κοντά στον εναέριο χώρο της Μιανμάρ, μια περιοχή που αυτή τη στιγμή βιώνει έντονες τροπικές καταιγίδες.

Πιστεύεται ότι το αεροπλάνο έπεσε για αρκετά λεπτά μέσα από ακραίες αναταράξεις στα 31.000 πόδια προτού πραγματοποιήσει ταχεία κάθοδο. Ανερχόμενα ρεύματα αέρα από την τροπική καταιγίδα μπορεί να προκάλεσαν τις βίαιες αναταράξεις που ανάγκασαν το αεροσκάφος να πέσει. Ωστόσο, η πλήρης ανάλυση των αναταράξεων που οδήγησαν στο θάνατο θα πάρει χρόνο.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στις αναταράξεις

Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να επηρεάζει τα καιρικά φαινόμενα, η συχνότητα και η ένταση των σοβαρών αναταράξεων αναμένεται να αυξηθούν. Αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια των αερομεταφορών και υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή έρευνα και βελτιωμένες τεχνικές πρόβλεψης για την καλύτερη πρόβλεψη και διαχείριση των αναταράξεων.

Εν κατακλείδι, ενώ οι αναταράξεις αποτελούν φυσικό μέρος των αεροπορικών ταξιδιών, η πιθανότητα πρόκλησης βλάβης υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης των αιτιών και των επιπτώσεών τους. Το τραγικό περιστατικό στην πτήση της Singapore Airlines αποτελεί μια απογοητευτική υπενθύμιση των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν οι αναταράξεις και της ανάγκης επαγρύπνησης για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών.