Η αλλαγή στο Netflix που μπορεί να κοστίσει ακριβά στους συνδρομητές του: Τι αλλάζει στο γίγαντα του streaming

Η αλλαγή στο Netflix που μπορεί να κοστίσει ακριβά στους συνδρομητές του: Τι αλλάζει στο γίγαντα του streaming
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαιτείται τηλεοπτική άδεια για την παρακολούθηση οποιασδήποτε ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής κατά την προβολή της, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα.

Οι συνδρομητές του Netflix στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούνται για μια νέα αλλαγή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 1.170 ευρώ. Το εγχείρημα της πλατφόρμας streaming σε ζωντανές εκδηλώσεις έχει δημιουργήσει ένα πιθανό νομικό ζήτημα για τους Βρετανούς που συντονίζονται σε αυτές τις εκπομπές σε πραγματικό χρόνο.

Προηγουμένως, οι χρήστες του Netflix απολάμβαναν την ελευθερία να παρακολουθούν περιεχόμενο κατά παραγγελία χωρίς την ανάγκη για τηλεοπτική άδεια, η οποία κοστίζει 178 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με την επέκταση του Netflix στις ζωντανές μεταδόσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαιτείται τηλεοπτική άδεια για την παρακολούθηση οποιασδήποτε ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής κατά την προβολή της, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα. Ο κανόνας αυτός παραδοσιακά ίσχυε για τα αθλητικά, τις ειδησεογραφικές εκπομπές και τα προγράμματα σε κανάλια όπως το Sky Sports και το ITV1. Αν παρακολουθείτε μόνο εκπομπές σε catch-up ή on-demand, δεν χρειάζεστε τηλεοπτική άδεια, εκτός αν χρησιμοποιείτε το BBC iPlayer.

Ωστόσο, με το Netflix να φιλοξενεί πλέον ζωντανές εκδηλώσεις, όπως ο επερχόμενος αγώνας πυγμαχίας μεταξύ του Μάικ Τάισον και του Τζέικ Πολ στις 20 Ιουλίου στο στάδιο AT&T στο Τέξας, η κατάσταση για τους χρήστες του Netflix αλλάζει. Σύμφωνα με το BBC, οι Βρετανοί θα χρειάζονται έγκυρη τηλεοπτική άδεια για να παρακολουθήσουν οποιοδήποτε ζωντανό περιεχόμενο στο Netflix. Αυτό σημαίνει ότι όποιος παρακολουθεί τον αγώνα Τάισον εναντίον Πολ ή οποιοδήποτε άλλο ζωντανό γεγονός του Netflix χωρίς τηλεοπτική άδεια διαπράττει ποινικό αδίκημα και μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο έως και 1.170 ευρώ.

Το BBC επιβεβαίωσε ότι ο κανόνας αυτός ισχύει για όλο το ζωντανό περιεχόμενο που μεταδίδεται στο Netflix. Ένας εκπρόσωπος διευκρίνισε: «Προς διευκρίνιση, δεν χρειάζεστε τηλεοπτική άδεια για να παρακολουθήσετε προγράμματα κατά παραγγελία στο Netflix και σε άλλες παρόμοιες υπηρεσίες ροής, μόνο αν παρακολουθείτε ζωντανό περιεχόμενο».

Η διευκρίνιση αυτή επεκτείνεται και σε άλλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του YouTube. Η καθοδήγηση του BBC αναφέρει ότι οι θεατές χρειάζονται τηλεοπτική άδεια εάν παρακολουθούν ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα ζωντανά στο YouTube.

Για τους χρήστες του Netflix στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζουν τις νομικές συνέπειες της παρακολούθησης ζωντανών εκδηλώσεων στην πλατφόρμα. Όσοι δεν έχουν τηλεοπτική άδεια και σκοπεύουν να παρακολουθήσουν ζωντανές μεταδόσεις θα πρέπει να αποκτήσουν μία για να αποφύγουν βαριά πρόστιμα.