To μυστικό όπλο των ΗΠΑ: Το πυρηνικό βομβαρδιστικό αξίας 745 εκατομμυρίων δολαρίων (vid)

To μυστικό όπλο των ΗΠΑ: Το πυρηνικό βομβαρδιστικό αξίας 745 εκατομμυρίων δολαρίων (vid)
Αυτό το αεροσκάφος αιχμής, που αποφεύγει τα ραντάρ, παρουσιάστηκε αρχικά τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν επιφυλακτική όσον αφορά τη δημόσια επίδειξη αυτού του προηγμένου κομματιού στρατιωτικής τεχνολογίας.

Νέες εικόνες που κυκλοφόρησαν παρουσιάζουν το άκρως απόρρητο B-21 Raider, ένα πυρηνικό βομβαρδιστικό αξίας 745 εκατομμυρίων δολαρίων, να ανεβαίνει στον ουρανό για την πρώτη δημόσια αναγνωρισμένη δοκιμή του.

Το κομψό βομβαρδιστικό, που απεικονίζεται σε πτήση κατά τη διάρκεια της αυστηρής φάσης δοκιμών του, σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξή του. Αυτή η πτητική δοκιμή είναι ένα κρίσιμο βήμα πριν η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προχωρήσει στην πρώτη παραγγελία τουλάχιστον 100 τέτοιων βομβαρδιστικών stealth.

Το B-21 Raider διαφημίζεται ως «βομβαρδιστικό διπλής ικανότητας», ικανό να αναπτύσσει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά πυρομαχικά. Ο σχεδιασμός του δίνει έμφαση στις προηγμένες δυνατότητες stealth, καθιστώντας το μια τρομερή προσθήκη στο εναέριο οπλοστάσιο του αμερικανικού στρατού.

Κατά τη διάρκεια μιας κατάθεσης στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Andrew Hunter, ο βοηθός υπουργός της Πολεμικής Αεροπορίας για τις προμήθειες, την τεχνολογία και την υλικοτεχνική υποστήριξη, επιβεβαίωσε ότι οι πτητικές δοκιμές του B-21 προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

«Βρισκόμαστε στο πρόγραμμα πτητικών δοκιμών και προχωράει καλά», δήλωσε ο Hunter. «Το πρόγραμμα δοκιμών πτήσης κάνει αυτό για το οποίο έχει σχεδιαστεί, δηλαδή μας βοηθά να μάθουμε τα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτής της πλατφόρμας με πολύ αποτελεσματικό τρόπο».

Ο Hunter υπογράμμισε περαιτέρω ότι το B-21 είναι το πρώτο αεροσκάφος του είδους του που είναι περισσότερο ψηφιακό παρά μη, παράγοντας που συμβάλλει σημαντικά στην εκπλήρωση των αυστηρών απαιτήσεων του προγράμματος.

Το B-21 Raider καταγράφηκε για πρώτη φορά σε δράση από παρατηρητές αεροσκαφών τον περασμένο Νοέμβριο, δίνοντας μια γεύση αυτού του βομβαρδιστικού stealth σε πτήση. Ωστόσο, η πιο επίσημη δοκιμαστική πτήση του πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του τρέχοντος έτους, προσφέροντας μια πιο επίσημη αναγνώριση της τρέχουσας φάσης δοκιμών του.