Ένα «ασυνήθιστο» αιγυπτιακό κρανίο ηλικίας 4.000 ετών ίσως να δείχνει σημάδια προσπαθειών για τη θεραπεία του καρκίνου
Ένα εξαιρετικά «σπάνιο» αιγυπτιακό κρανίο ηλικίας 4.000 ετών απεικονίζει σημάδια προσπαθειών θεραπείας του καρκίνου. Τα σημάδια κοπής στο κρανίο θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να χειρουργήσουν την υπερβολική ανάπτυξη ιστών, λένε τώρα οι επιστήμονες.
Μια εναλλακτική θεωρία είναι ότι προσπάθησαν να μάθουν περισσότερα για τις καρκινικές διαταραχές μετά το θάνατο ενός ασθενούς.
Στοιχεία σε αρχαία κείμενα δείχνουν ότι - για την εποχή τους - οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν «εξαιρετικά ικανοί» στην ιατρική και μπορούσαν να αναγνωρίζουν, να περιγράφουν, να θεραπεύουν ασθένειες και τραυματικές βλάβες, ακόμη και να τοποθετούν οδοντικά σφραγίσματα.
Εκείνη την εποχή, όπως καταλαβαίνουμε, άλλες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, δεν μπορούσαν να θεραπεύσουν. Μια νέα μελέτη εξετάζει το γεγονός ότι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί να είχαν προσπαθήσει να θεραπεύσουν ασθενείς με καρκίνο.
Συγκεκριμένα, μια διεθνής ομάδα ερευνητών εξέτασε δύο ανθρώπινα κρανία, ηλικίας χιλιάδων ετών το καθένα.
Η συγγραφέας της μελέτης Δρ Tatiana Tondini, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Tübingen της Γερμανίας, δήλωσε: «Βλέπουμε ότι παρόλο που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν πολύπλοκα κρανιακά κατάγματα, ο καρκίνος εξακολουθούσε να αποτελεί ένα όριο για αυτούς. Με τη μελέτη μας θέλαμε να μάθουμε για τον ρόλο του καρκίνου στο παρελθόν, πόσο διαδεδομένη ήταν αυτή η ασθένεια στην αρχαιότητα και πώς οι αρχαίες κοινωνίες αλληλεπιδρούσαν με αυτή την παθολογία.... Όταν παρατηρήσαμε για πρώτη φορά τα κοψίματα στο μικροσκόπιο, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε τι είχαμε μπροστά μα»'.
Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Edgard Camarós, του Πανεπιστημίου Santiago de Compostela της Ισπανίας, δήλωσε: «Το εύρημα αυτό αποτελεί μοναδική απόδειξη για το πώς η αρχαία αιγυπτιακή ιατρική θα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει ή να διερευνήσει τον καρκίνο πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια. Πρόκειται για μια εξαιρετική νέα προοπτική στην κατανόηση της ιστορίας της ιατρικής».