Η εικόνα «All Eyes on Rafah» πρόκειται να γίνει μια από τις πιο διαδεδομένες όλων των εποχών: Τι σημαίνει και ποιος τη δημιούργησε

Η εικόνα «All Eyes on Rafah» πρόκειται να γίνει μια από τις πιο διαδεδομένες όλων των εποχών: Τι σημαίνει και ποιος τη δημιούργησε
Ένα σύνθημα, το οποίο αποτελεί εδώ και μήνες σημείο αναφοράς για τους φιλοπαλαιστινίους διαδηλωτές, έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες.

Το σύνθημα «Όλα τα μάτια στη Ράφα» έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα μετά το ισραηλινό χτύπημα στην πόλη της Γάζας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων αθώων πολιτών και την παγκόσμια κατακραυγή για τις αποτρόπαιες πράξεις του Ισραήλ.

Επί μήνες, η συγκεκριμένη φράση αποτελούσε σημείο αναφοράς στον κοινωνικό και πολιτιστικό διάλογο γύρω από τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στην περιοχή. Πρόσφατα, έγινε ξανά trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως όταν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις κλιμακώθηκαν στην πόλη της Ράφα -που βρίσκεται στη νότια Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων.

Την Τρίτη (28/05), το ρητό έγινε και πάλι viral στο Instagram, αυτή τη φορά μέσω μιας εικόνας που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη και δείχνει ένα πεδίο με σκηνές προσφύγων που γράφει «All Eyes on Rafah» (Όλα τα μάτια στη Ράφα). H συγκεκριμένη εικόνα έχει κοινοποιηθεί περισσότερες από 39 εκατομμύρια φορές στη δημοφιλή πλατφόρμα.

Η φράση εκτιμάται ότι προήλθε από μια έκκληση που έκανε τον Φεβρουάριο ο Rik Peeperkorn, επικεφαλής του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Γάζα και την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. Ο κ. Peeperkorn μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου καθώς ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε την εκστρατεία του στη νότια λωρίδα της Γάζας.

«Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη Ράφα», δήλωσε τότε ο κ. Peeperkorn.

Το σχόλιο επαναχρησιμοποιήθηκε σχεδόν αμέσως από φιλοπαλαιστινιακές και ανθρωπιστικές οργανώσεις για να τραβήξει την προσοχή στη Γάζα και τη Ράφα, η οποία ήταν ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες προορισμούς για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους από άλλα μέρη της επικράτειας.

Καθώς η εικόνα απέκτησε όλο και μεγαλύτερη δημοσιότητα, ένας μεγάλος αριθμός διασημοτήτων και λογαριασμών με επιρροή στο Instagram ανέβασαν την ανάρτηση στα εκατομμύρια των ακολούθων τους. Οι ηθοποιοί Priyanka Chopra, Varun Dhawan και Alia Bhatt, ο καθένας από τους οποίους έχει δεκάδες εκατομμύρια οπαδούς στο Instagram, αναδημοσίευσαν την εικόνα. Ο ηθοποιός Pedro Pascal και η τραγουδίστρια Dua Lipa μοιράστηκαν άλλες αναρτήσεις με το σύνθημα.