Επιστήμονες αναπτύσσουν φάρμακο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξαναβγάλουν δόντια
Τα ψεύτικα δόντια μπορεί σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν, χάρη σε πρωτοποριακές επιστημονικές εξελίξεις. Σε λίγους μόλις μήνες, θα αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις για το μέλλον της οδοντικής μας υγείας, ιδίως όσον αφορά τη δυνατότητα να ξαναφυτρώσουν τα δικά μας δόντια.
Αργότερα φέτος, θα ξεκινήσει η πρώτη στον κόσμο δοκιμή σε ανθρώπους ενός νεοαναπτυχθέντος φαρμάκου που έχει σχεδιαστεί για την ανάπτυξη νέων δοντιών. Η δοκιμή αυτή ακολουθεί τις επιτυχείς δοκιμές σε ζώα που θα διεξαχθούν το 2023. Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο από τον Σεπτέμβριο του 2024 έως τον Αύγουστο του 2025, με τη συμμετοχή 30 ανδρών ηλικίας 30 έως 64 ετών, στους οποίους λείπει τουλάχιστον ένας γομφίος.
Η επικείμενη δοκιμή σε ανθρώπους έχει ως στόχο να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα αυτής της καινοτόμου θεραπείας στην ανθρώπινη οδοντοστοιχία, βασιζόμενη στα θετικά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν σε κουνάβια και ποντίκια, τα οποία ανέπτυξαν νέα δόντια χωρίς σημαντικές παρενέργειες.
Ο Katsu Takahashi, επικεφαλής ερευνητής και επικεφαλής της οδοντιατρικής και της στοματικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Kitano, μοιράστηκε τους στόχους του προγράμματος. «Θέλουμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν από απώλεια ή απουσία δοντιών», εξήγησε. «Ενώ δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία θεραπεία που να παρέχει μόνιμη θεραπεία, θεωρούμε ότι οι προσδοκίες των ανθρώπων για την ανάπτυξη δοντιών είναι υψηλές».
Η επιστήμη πίσω από αυτό το πολλά υποσχόμενο φάρμακο είναι περίπλοκη. Το φάρμακο λειτουργεί απενεργοποιώντας την πρωτεΐνη USAG-1 (uterine sensitisation-associated gene-1), η οποία κανονικά καταστέλλει την ανάπτυξη των δοντιών. Μπλοκάροντας την αλληλεπίδραση αυτής της πρωτεΐνης με άλλες πρωτεΐνες, ενεργοποιείται η σηματοδότηση της μορφογενετικής πρωτεΐνης των οστών (BMP), οδηγώντας στη δημιουργία νέου οστού.
Ο Takahashi, ο οποίος εργάζεται για την αναγέννηση των δοντιών εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, οραματίζεται ότι αυτή η θεραπεία θα ωφελήσει όχι μόνο όσους πάσχουν από οδοντικές παθήσεις, αλλά και οποιονδήποτε έχει χάσει τα δόντια του, ανεξαρτήτως ηλικίας. Εάν επιτύχει, το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην οδοντιατρική περίθαλψη, παρέχοντας μια μόνιμη λύση για την απώλεια δοντιών και καθιστώντας ενδεχομένως τις οδοντοστοιχίες και τα εμφυτεύματα παρωχημένα.