Αρχαιολόγοι σοκαρίστηκαν μόλις ανακάλυψαν σπάνιες τοιχογραφίες από χριστιανούς προσκυνητές πριν 1.500 χρόνια
Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στο Ισραήλ αποκάλυψαν ένα σπάνιο εύρημα: παλαιοχριστιανική τέχνη που χρονολογείται περίπου 1.500 χρόνια πριν. Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) ανακοίνωσε αυτή τη σημαντική ανακάλυψη με ανάρτηση στο Facebook στις 23 Μαΐου.
Η εκκλησία αυτή, η οποία χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή, περιέχει τοιχογραφίες που πιστεύεται ότι φιλοτεχνήθηκαν από χριστιανούς προσκυνητές που έφταναν από τη Γάζα. Η τέχνη, που απεικονίζει κυρίως βάρκες, δημιουργήθηκε τον έκτο αιώνα, σηματοδοτώντας την έναρξη του πρώιμου Μεσαίωνα.
«Αυτά τα ενδιαφέροντα σχέδια μπορεί να τα άφησαν οι χριστιανοί προσκυνητές που έφταναν με πλοίο στο λιμάνι της Γάζας, η πρώτη τους στάση στην ενδοχώρα ήταν αυτή η εκκλησία Rahat- συνεχίζοντας από εδώ σε άλλες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα», εξήγησε το ΙΑΑ.
Archaeologists surprised by 'intriguing' art drawn by Christian pilgrims 1,500 years ago https://t.co/NTWKNhXcBY
— Fox News (@FoxNews) June 3, 2024
Οι ειδικοί χρονολογούν την τέχνη σε μια περίοδο που εκτείνεται από το τέλος της βυζαντινής εποχής έως την πρώιμη ισλαμική περίοδο. Ενώ τα πλοία έχουν από καιρό συμβολική σημασία στον χριστιανισμό, αντιπροσωπεύοντας την εκκλησία και το ταξίδι της στη ζωή, οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι τα σχέδια των πλοίων στο Rahat μπορεί να απεικονίζουν τα πραγματικά σκάφη που χρησιμοποιούσαν οι προσκυνητές που ταξίδευαν στους Αγίους Τόπους.
«Οι προσκυνητές επισκέφθηκαν την εκκλησία και άφησαν το προσωπικό τους σημάδι με τη μορφή σχεδίων πλοίων στους τοίχους της», διευκρίνισε το ΙΑΑ. «Το πλοίο είναι πράγματι ένα παλιό χριστιανικό σύμβολο, αλλά σε αυτή την περίπτωση - προφανώς - πρόκειται για μια πραγματική γραφική απεικόνιση πραγματικών πλοίων με τα οποία οι προσκυνητές ταξίδευαν στους Αγίους Τόπους».
Πιστεύεται ότι αυτοί οι πρώτοι χριστιανοί βρίσκονταν καθ' οδόν προς τις αρχαίες τοποθεσίες της Ιερουσαλήμ και της Βηθλεέμ, κάνοντας μια σημαντική στάση στην εκκλησία Rahat στο Negev.
Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο εμπλουτίζει την κατανόηση των πρώιμων χριστιανικών πρακτικών προσκυνήματος, αλλά αναδεικνύει επίσης την ιστορική σημασία της εκκλησίας Rahat ως βασικού σταθμού για τους προσκυνητές που ταξίδευαν μέσω των Αγίων Τόπων.