Ευρωεκλογές 2024: Πώς και που ψηφίζετε, τα κόμματα, οι έδρες, οι σταυροί και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Επιμέλεια: Newsroom
Ευρωεκλογές 2024: Πώς και που ψηφίζετε, τα κόμματα, οι έδρες, οι σταυροί και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Ευρωεκλογές 2024 και οι ώρες που αναμένονται τα αποτελέσματα.

Η αντίστροφή μέτρηση για τις Ευρωεκλογές 2024 ξεκίνησε και οι Ευρωπαίοι πολίτες εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους ως βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).

Την προσεχή Κυριακή 9 Ιουνίου και στην χώρα μας οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες.

Την Πέμπτη (6/6) στις 11:00 το πρωί παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και των εκπροσώπων της SingularLogic, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών η τελική γενική δοκιμή των συστημάτων για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Πότε, πώς και πού ψηφίζετε

Στην Ελλάδα η Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους την χρονιά των εκλογών. Φέτος, για πρώτη στην Ελλάδα εφαρμόστηκε και η επιστολική ψήφος. Όπως και στις εθνικές εκλογές, η ψήφος είναι υποχρεωτική, πλην εξαιρέσεων.

Τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν στις 9 Ιουνίου 2024, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το βράδυ. Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν παραληφθεί από τις αρμόδιες αρχές εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Για να μάθετε που ψηφίζετε μπορείτε να μπείτε στην σχετική σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις» να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας και να δείτε το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζετε.

Τα κόμματα, οι έδρες, οι σταυροί προτίμησης

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές το 2024, όπως και στις εκλογές του 2019.

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Ο Άρειος Πάγος, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης της Ελλάδας, ανακοίνωσε τους υποψήφιους των εκλογικών συνδυασμών στις 24/4/2024. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία παρέχονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πόσες και ποιες είναι οι εκλογικές περιφέρειες

Η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν λοιπόν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές έχουν όσοι:

Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) Είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της πρόσφατα θεσμοθετημένης δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές με επιστολική ψήφο θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έως τις 29 Απριλίου 2024.

Ποια έγγραφα πρέπει να έχετε στο εκλογικό τμήμα

Πρέπει να φέρετε την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι διευκολύνσεις που προβλέπονται για τους ψηφοφόρους με αναπηρία

Ως ψηφοφόρος με αναπηρία, ψηφίζετε αυτοπροσώπως κατ’ απόλυτη προτεραιότητα . Οι εφορευτικές επιτροπές καλούνται να σας διευκολύνουν με κάθε πρόσφορο μέτρο, ενώ σε κάθε εκλογικό κατάστημα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος. Στο παραβάν επιτρέπεται συνοδός εκλογέα, κατόπιν εκτίμησης του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος, με ευθύνη και παρουσία του. Επίσης, επιτρέπεται συνοδός – σκύλος. Μπορείτε ακόμη να κάνετε χρήση του δικαιώματος επιστολικής ψήφου.

Πού μπορείτε να βρείτε απλές πληροφορίες

Μπορείτε να βρείτε απλές πληροφορίες σχετικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές στην σχετική σελίδα, καθώς και στις αντίστοιχες σελίδες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος από το ΥΠΕΣ

Γύρω στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να γίνει η πρώτη εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και στις 23:00 αναμένεται να υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Νάσος Μπαλέρμπας υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ίσως για μικρότερα κόμματα να χρειαστεί παραπάνω ώρα για να υπάρχει οριστικό αποτέλεσμα για το αν εκλέγουν ή όχι ευρωβουλευτή.